3 cărți controversate care au fost interzise de autorități

Din rândul celor mai citite și îndrăgite cărți din istoria literaturii fac parte numeroase volume care au fost interzise de autorități în diverse zone ale lumii. Mai mult decât atât, unele dintre ele sunt discutate inclusiv în mediul universitar. În plus, dacă privim la ceea ce se întâmplă în social media și la ceea ce postează bloggerii de carte, vom observa că unele dintre acestea se află în topul preferințelor numeroșilor cititori. Acestea fiind spuse, te invităm să descoperi în rândurile următoare 3 dintre cele mai importante cărți din întreaga lume, care au fost interzise de autorități:

Lolita – Vladimir Nabokov

Apărută în a doua jumătate a secolului al XX-lea, Lolita a surprins publicul printr-un subiect neobișnuit pentru vremea aceea: pasiunea unui bărbat matur pentru o adolescentă de doar doisprezece ani – temă considerată imorală de numeroși editori, acesta fiind și principalul motiv pentru care cartea a fost respinsă în țări europene precum Franța și Anglia, dar și în afara spațiului european: Argentina, Noua Zeelandă, Africa de Sud. 

În prezent, Lolita ocupă un loc important în rândul celor mai citite cărți din întreaga lume, fiind apreciată de cititori pentru felul în care este surprins portretul psihologic al personajelor, dar și pentru expresivitatea limbajului folosit de Vladimir Nabokov.

Împăratul muștelor – William Golding

Împăratul muștelor spune povestea unor copii naufragiați pe o insulă pustie din mijlocului Oceanului Pacific. Din cauza condițiilor neprielnice și, în general, a sălbăticiei, aceștia pășesc, încet, dar sigur, pe calea dezumanizării, unde violența și ura iau locul inocenței. Considerat violent și obscen, romanul Împăratul muștelor a fost interzis în mai multe state americane pe parcursul anilor ‘80. Astăzi, el se află în topul cărților care reușesc să surpindă cele mai fine detalii ale psihologiei ființei umane supuse dezumanizării.

De veghe în lanul de secară – J. D. Salinger

Despre Împăratul muștelor și despre De veghe în lanul de secară se spune că sunt două dintre lecturile „obligatorii” pentru generațiile tinere. Cu toate acestea, datorită subiectelor complexe și a manierei în care sunt abordate, cărțile sunt potrivite pentru toate vârstele.

De veghe în lanul de secară continuă să atragă tinerii din zilele noastre prin imaginea lui Holden Caulfield, devenit simbolul revoltei adolescentine și unul dintre personajele în ale cărui stări, gânduri și sentimente se regăsesc și cititorii de azi. La început, însă, cartea a fost interzisă în bibliotecile școlare americane, în urma nemulțumirilor părinților referitoare la limbajul indecent, de natură sexuală, precum și din pricina subiectelor considerate nepotrivite pentru vârsta copiilor lor (depresia, prostituția). 

Așadar, cele trei cărți prezentate în acest articol nu sunt unele dintre cele mai discutate apariții literare de pe parcursul istoriei doar pentru faptul că abordează subiecte controversate. Atât pentru ele, cât și pentru multe altele merită să mergi la librărie și să le adaugi în coșul tău de cumpărături, pentru că fiecare dintre acestea îți promite o lectură memorabilă și o perspectivă inedită asupra unor teme care au stârnit păreri contradictorii de-a lungul timpului.