Afla detalii de la Stemsure despre celulele stem

Celulele stem au fascinat medicii si cercetatorii inca din momentul descoperirii lor. Datorita multiplelor lor caracteristici speciale si a utilitatii lor in lupta cu peste 100 de maladii, acestea au inceput sa devina din ce in ce mai populare in intreaga lume.

Celulele stem, cunoscute ca si celule susa sunt microorganisme nediferentiate care, in urma unui impuls, pot prelua functii diferite la finalul ciclului de reproducere. Datorita caracteristicilor lor speciale de diviziune, diferentiere si specializare, ele au inceput sa fie utilizate in diferite domenii medicale pentru a putea combate efectele maladiilor nervoase degenerative.

Celulele stem joaca un rol extrem de important atat in embriologie cat si in vindecarea ranilor, tesuturilor rupte sau chiar si formarea de noi celule diferentiate in organe. Biologia moderna a adoptat notiunea de semness care defineste capacitatea si abilitatea celulelor stem de a parcurge cicluri mitotice identice, simetrice, care la final genereaza doua celule identice. Desigur, este binecunoscut faptul ca celulele stem pot parcurge cicluri mitotice asimetrice care dau nastere la doua celule diferite, una dintre ele ramanand celula stem, iar cealalta fiind una diferentiata.

Astfel, dintr-o celula stem mama se pot naste diferite tipuri de celule fiice. In primul rand, dintr-o celula stem pot aparea inca doua, identice, in al doilea rand poate aparea o celula stem normala si una care sa capete la finalul diferentierii o forma noua, specializata care sa suplineasca un deficit celular. In functie de stimulii de mediu si impulsurile primite din partea organismului uman, celulele stem se pot diferentia in diferite tipuri de celule, in functie de nevoile corpului.

Celulele stem se multiplica si diferentiaza in functie de nevoile fatului. Acestea devin incetul cu incetul tesuturi, organe si oase pentru a da forma vietii umane. Capacitatea acestui tip de celule stem, numite si embrionare de a se diferentia fara probleme a dat nastere procedurii de recoltare a grefelor din sangele ombilicar, practica ce a devenit din ce in ce mai populara in ultimele decenii.

Aceasta procedura este una non-invaziva atat pentru fat cat si pentru mama si permite stocarea unei grefe care sa poata fi utilizata atat de persoana de la care aceasta a provenit cat si de rudele sale. Celulele stem embrionare au o capacitate mai puternica de diferentiere decat cele adulte care pot sa se diferentieze in celule care tin de tesutul originar.

Tocmai de aceea, recoltarea din sangele placentar si din cel ombilicar a celulelor stem este cea mai buna metoda prin care atat fatul cat si familia sa se pot proteja de orice fel de boli care pe viitor ar putea sa ii afecteze. Sangele placentar este cea mai bogata sursa de celule stem, iar transplantul de grefe recoltate din acesta poate fi realizat fara foarte mari probleme sau controverse. Aceasta recoltare nu prezinta niciun risc nici pentru fat si nici pentru mama.

La ora actuala, testele clinice au demonstrat ca respectivele celule stem pot fi utilizate pentru tratarea a peste 70 de maladii. Medicina regenerativa chiar se bucura de abilitatile acestora, viitorul aratand chiar promitator pentru pacienti care sufera de boli degenerative.

Daca va intrebati unde este depozitata aceasta grefa extraordinar de importanta, raspunsul este unul simplu, intr-o banca de celule stem precum Stemsure. O asemenea institutie depozita pentru o perioada lunga o grefa si o poate pune la dispozitia proprietarilor oricand dupa recoltare.