Calculatoare, laptopuri refurbished sau second hand?

Atunci cand se pune problema achizitiei unor produse mai costisitoare ca pret, ca de exemplu, cand vorbim despre electronice, in speta produse IT, mereu exista dileme, din dorinta de a face ca achizitia sa fie cat mai avantajoasa din punctul de vedere al costurilor, insa fara a pierde la capitolul performante. In aceste conditii, atunci cand bugetul este foarte strans, solutiile oferite de varianta achizitionarii unor produse noi, din aceasta categorie, pot fi destul de limitate. Insa, exista, fara indoiala, posibilitatea de a achizitiona produse deja folosite, second-hand, si, mai nou, cele refurbished, sau produsele reconditionate. Ambele variante pot oferi produse de calitate, cu performante mult superioare, la un buget redus.

Totusi, se impune a face unele precizari, legat de acest tip de achizitii. Produsele second-hand pot avea deteriorari semnificative, ba chiar defectiuni care sa le limiteze sau sa le anuleze performantele, daca nu sunt bine verificate, bine testate, pentru a vedea exact in ce stadiu de uzura se afla si ce performante de functionare mai ofera. De aceea, este foarte important ca o astfel de achizitie sa fie facuta de la un furnizor autorizat, care face exact aceste lucruri, oferind certitudinea ca produsul achizitionat are performantele prezentate de vanzator. De asemenea, furnizorii autorizati ofera si certificate de garantie, astfel incat achizitia sa prezinte cat mai putine riscuri. Binenteles, riscurile sunt mult mai mari, daca se achizitioneaza produse second hand din surse necunoascute si care nu ofera nici un fel de garantii; in aceste conditii, exista sanse mari de a achizitiona produse care nu functioneaza sau care functioneaza defectuos. Noi, va punem la dispozitie laptopuri ieftine cu toate garantiile de care aveti nevoie, pentru a fi siguri ca produsele achizitionate prin intermediul companiei noastre sunt verificate si functionale. Un produs second hand poate aduce beneficii, insa numai daca este achizitionat din surse certificate:

  • daca este vorba de incepatori, utilizarea, respectiv invatarea, pot fi mult mai putin stresante, avand in vedere ca utilizatorul nu se va mai gandi ca deterioreaza un calculator nou, poate si foarte scump, ci utilizeaza un calculator care ii permite sa aiba curaj sa faca operatiunile pe care trebuie sa le faca pentru a invata;
  • daca este nevoie de un echipament, pentru o perioada determinata;
  • un raport pret-calitate foarte bun.

Pe de alta parte, varianta refurbished este, de asemenea, o varianta de luat in considerare, uneori chiar cu prioritate fata de achizitia second-hand, mai ales ca este posibil sa se achizitioneze produse aproape noi, la preturi mult reduse. Diferenta majora dintre un produs second hand si un produs refurbished tine de faptul ca produsele refurbished nu sunt, de regula, folosite sau sunt reconditionate astfel incat sa fie ca cele noi. Este vorba despre produsele desigilate de pe rafturile supermarketurilor sau din stocurile magazinelor online, despre echipamente preluate, en-gros, de la marile companii (multinationale), care isi schimba, periodic, dotarea cu tehnologie moderna, etc. Produsele refurbished primesc garantie ca un produs nou (de exemplu, la noi gasiti monitoare second hand cu garantie un an, sau monitoare refurbished, care au garantie 3 ani, la fel ca un monitor nou). Conditia fizica a produselor refurbished este asemanatoare produselor noi; varsta produselor refurbished este foarte mica, comparativ cu a produselor second-hand, unele dintre ele putand fi foarte vechi.