Ce este proteza pe implanturi şi ce avantaje îţi asigură?

Proteza dentara pe implanturi este un tratament stomatologic care permite unui pacient cu dinți lipsă să se bucure de o soluție dentară stabilă. În clinica dentară ImplantologieSector4.ro medicii stomatologi propun si tipuri de proteze dentare detaşabile, de regulă, ancorate pe 2-4 implanturi, pe care se ataşează locatori (magneţi). Locatorii contribuie cu mult la o stabilitate bună a protezei, fiind o soluţie optimă pentru atunci când se constată că suportul osos este limitat.

Proteza dentară pe implanturi este formată din următoarele părţi:

 • coroanele dentare artificiale;

 • baza acrilică: partea care are aspectul gingiei;

 • scheletul metalic: din aliaje sau din titan. Alegându-se un schelet din titan, greutatea va fi semnificativ mai mică decât în cazul aliajelor. În scheletul metalic se află și acele lăcașuri în care stomatologul va fixa sisteme cauciucate care asigură prinderea protezei de bonturile protetice.

Tipurile de proteze pe implant, în funcţie de fixarea pe bonturi protetice, suportă următoarea clasificare: bară, bilă, locator.

În ceea ce priveşte planul de tratament, alegerea celui mai potrivit este determinată de starea cavităţii orale a pacientului (structura și masa osoasă), starea sa de sănătate generală și așteptările sale cu privire la proteză (stabilitate, estetică etc.). La modul general se pot insera două până la patru implanturi pe maxilarul inferior şi 4 – 6 implanturi pe maxilarul superior.

Prin urmare, în practica stomatologică există diferite planuri de tratament care pot satisface aşteptările pacienţilor. Consultația asigurată la clinica ImplantologieSector4 le permite pacienţilor să afle mai multe despre implantul dentar complet.

Avantajele protezei pe implanturi

O astfel de proteză pe implanturi oferă o serie de avantaje, de care pacienţii se pot bucura timp îndelungat:

 • previne infiltrarea alimentelor;
 • previne apariţia leziunilor și ulcerelor orale;
 • asigură recâștigarea puterii masticatorie;
 • oprește procesul de resorbție osoasă și îmbătrânirea prematură a feței;
 • oferă un rezultat final foarte estetic;
 • poate fi îndepărtată de către pacient, după fiecare masă. Ceea ce înseamnă că poate fi corect îngrijită şi că facilitează igiena implanturilor osteointegrate. Cu toate acestea, funcţionează şi se simte asemenea unei lucrări fixe.

Alte avantaje ale protezelor mobile fixate pe locatori includ:

 • în comparaţie cu alte sisteme optime pentru ancorare, locatorii au capabilitatea de a asigura o stabilitate cu mult mai mare a protezei;

 • locatorii nu crează disconfort pacientului, dimpotrivă, ocupând un spaţiu foarte mic în cavitatea bucală, pacientul nu va fi deloc deranjat de prezenţa acestora;

 • în situaţiile în care se foloseşte o proteză acrilică simplă, pacientul poate să observe că aceasta se mișcă în timpul vorbirii şi că produce nişte sunete. În cazul locatorilor situaţia se schimbă, aceştia fixând proteza în timpul mișcărilor maxilarului, reesc să contribuie şi la o fonetică mult mai bună;

 • proteza fixată pe locatori conferă naturaleţe, nefiind similară cu o proteză acrilică tradiţională.

Cu atât de multe avantaje, protezele dentare pe implanturi sunt privite ca soluţii optim de aplicat pacienţilor care le prefera.