Cele mai bune whisky-uri din lume: clasamentul mărcilor premium

Care sunt cele mai bune whisky-uri din lume? Cum judecați un whisky și cum puteți cumpăra cele mai bune băuturi spirtoase fără a da greș, chiar și fără să a le gusta pe toate? 

Cu siguranță v-ați pus această întrebare de nenumărate ori și, din acest motiv, am întocmit un clasament al celor mai bune whisky-uri în ceea ce privește raportul calitate-preț , astfel încât să puteți avea un indiciu care vă poate ajuta în privința achiziției, făcându-vă să înțelegeți punctele tari și punctele slabe ale fiecărui whisky inclus în clasament.

O sticlă bună de whisky nu este doar o investiție, ci aduce bucurie nu numai celor care îl cumpără, ci și celor care îl primesc, dacă vă gândiți la un cadou

Oferind o sticlă de whisky, indiferent dacă este vorba de un scoțian inedit, cum ar fi un bourbon condimentat și caramelizat sau un whisky irlandez ușor, veți fi sigur că va fi un cadou reușit. În funcție de tipul de distilat, puteți oferi cadou băutorilor obișnuiți un produs intermediar și nu atât de special sau puteți face fericit un prieten iubitor de arome puternice cu un whisky vechi.

Whisky-ul este o certitudine și cu siguranță costul este puțin mai mare decât al coniacului sau al vodcii

Atunci când vine vorba despre sticle de prestigiu, emoțiile, aromele și gustul pe care le poate oferi whisky-urile sunt incredibile: doar o picătură de băutură, un pahar și veți savura o adevărată capodoperă.

Ei bine, să trecem la lista celor mai bune whisky-uri de cumpărat fără a sta pe gânduri  

    • Whisky-ul japonez Suntory Toki – Cel mai bun whisky din lume conform Bibliei Whisky-urilor a lui Jim Murray: Acest amestec de peste 10 whisky-uri de malț cu vârste variate conține cele mai bune sortimente ale celor trei distilerii Suntory: whisky-urile din care este compus Suntory Toki sunt extrase din 5 tipuri diferite de butoaie, inclusiv butoaie de stejar american, butoaie de sherry europene și butoaie de stejar Mizunara. Are culoarea chihlimbarului și paleta aromatică exprimă note de trandafiri, lemn, rozmarin și fum. În privința gustului, are o dulceață care amintește de miere și ciocolata albă cu portocală confiată. Finish-ul este lung, cu indicii de condimente.
    • Whisky-ul scoțian Ardbeg: Acest whisky a fost declarat „whisky-ul scoțian al anului” timp de trei ani consecutivi de către expertul Jim Murray. Acest sortiment este o ediție limitată pentru a sărbători prima zi oficială a whisky-ului Ardbeg – 2 iunie 2012. Fondată în 1815, distileria Ardbeg este venerată de cunoscătorii din întreaga lume. De fapt, produce cel mai interesant, inedit și complex malț unic dintre toți cei de pe insula Islay, renumit pentru dulceața sa, fenomen cunoscut sub numele de „paradoxul înverșunării”. Considerat astăzi „cel mai bun malț din Islay”, Ardbeg este un whisky distinctiv, cu o istorie convingătoare. 
    • Whisky-ul scoțian Lagavulin 16 ani – cel mai bun whisky cu o vechime de 16 ani din lume: Unul dintre cele mai faimoase whisky-uri scoțiene din Islay, un clasic în care aromele de mare iodate se amestecă pentru a crea o simfonie uimitoare. Accentele de fum sunt intense, dar nu preponderente. O reală capodoperă, însă nu este un whisky potrivit pentru cei care încearcă pentru prima dată un whisky scoțian.

 

  • Whisky-ul scoțian Oban 14 ani – un whisky complex produs în cele mai mici distilerii ale Scoției: Este un whisky single malț unic, produs în cele mai mici și mai vechi distilerii din Scoția: distileria Oban a fost fondată în 1794 și este cunoscută mai ales pentru whisky-ul de malț de 14 ani, marcat de amprenta caracteristică a acestei distilerii prestigioase. Whisky-ul Oban 14 ani este sortimentul etalon al distileriei și reprezintă West Highlands în colecția Diageo`s Classic Malt încă din anul 1987.
  • Whisky-ul scoțian Laphroaig Quarter Cask – câștigător al competiției Medal Gold Gold San Francisco World Spirits: Acest malț nefiltrat rece este maturat în butoaie mici de stejar, care au conținut anterior bourbon. Este o versiune oficială legată de o tradiție care datează din secolul al XIX-lea. Iată-ne în prezența efectului dublu Laphroaig: o dulceață fructată care învelește notele de fum, exact ca expresia românească „un pumn de fier într-o mănușă de catifea”. Culoarea este cea a chihlimbarului iar profilul aromatic este ferm, marcat de note de ciocolată și fum. 

 

  • Whisky-ul scoțian Talisker Skye – Cel mai bun produs al „distileriei cu vedere la mare”: Fiecare înghițitură evocă esența insulei Skye, unul dintre peisajele evocatoare ale Scoției. Și într-adevăr, acest whisky este produs în cea mai veche distilerie de pe Insula Skye, cu vedere directă la mare. Oferă un profil gustativ dulce, definit de note de citrice proaspete, fum, condimente piperate și parfumul tradițional marin al whisky-ul Talisker. Este maturat în butoaie de stejar american.
  • Whisky-ul Cardhu Single Malt Scotch 12 ani – Cel mai bun whisky convivial pentru a-i atrage chiar și pe cei mai puțin experimentați: Timp de 200 de ani, Cardhu a fost produs într-una din vechile distilerii scoțiene de pe Speyside, pe dealurile de lângă râul Spey. Acest whisky catifelat Cardhu 12 ani evocă, prin excelență, un amalgam de note de miere cu indicii fructate. Are un gust moale, bine echilibrat: la început este dulce și proaspăt, apoi trece la un gust uscat și persistent de fum dulce. Caracterul său ușor este un început minunat pentru cei care doresc să meargă într-o călătorie în lumea whisky-ului. Prezentat într-o cutie frumoasă și exclusivă, este un cadou ideal pentru orice iubitor de whisky.

Următoare achiziție va fi ușoară, având în vedere clasamentul oferit! Dacă doriți să alegeți un whisky de calitate, nu uitați să luați în considerare originea, vârsta, materialele în care a fost învechit, aromele dezvoltate, părerea adunată din diferite surse.