Cum alegi un grătar pentru grădină: lemn, gaz sau electric?

Nici nu a venit bine căldura și deja te gândești la perioada când vei scoate în grădina ta un grătar și câteva beri, pentru porții savuroase de carne alături de prieteni! Nu puține sunt dățile când pregătirea unui grătar devine un prilej de sărbătoare și îi reunește pe toți cei dragi. Dacă și tu te declari un fan al gătitului la „iarbă verde”, te vom ajuta să alegi grătarul de grădină ideal. Iată cum alegi un gratar pentru grădină, în funcție de tipul de alimentare! 

Grătar de grădină pe lemne sau cărbuni 

Grătarerele de grădină pe lemne sau cărbuni sunt cele mai populare și cu siguranță ai folosit deja unul. Motivul pentru care oamenii optează pentru astfel de grătare este, desigur, prețul, dar și ușurința în manevrare. Înainte de a achiziționa, însă, un grătar pe lemne, trebuie să ții cont de faptul că acesta se încălzește destul de greu, iar temperatura de coacere a alimentelor nu poate fi controlată. Astfel, ai nevoie de o oarecare experiență în pregătirea grătarului! 

Grătar de grădină pe gaz 

Chiar dacă aceste tipuri de grătare nu sunt foarte populare în țara noastră, sunt o alegere pentru foarte multe persoane. Avantajul principal al unui grătar pe gaz este manevrabilitatea extrem de ușoară, dar și opțiunea de control a modului de coacere și a temperaturii potrivite. Grătarele pe gaz funcționeaza asemenea unui cuptor, cu opțiunea de a putea seta temperatura dorită. 

 

Nefuncționând pe bază de lemne, un grătar de grădină pe gaz nu va scoate fum deci, implicit, nu va oferi mâncării savoarea afumării. Însă dacă ești o persoană comodă care nu agreează fumul de grătar și nu îți plac în mod deosebit fripturile afumate, grătarele de grădină pe gaz sunt alegerea ideală pentru tine. 

Grătar de grădină electric 

Chiar dacă ai impresia că grătarele de grădină electrice sunt folosite doar pentru uz interior, există anumite modele de dimensiuni mai mari care sunt potrivite și pentru uzul în aer liber, inclusiv în grădină. Un dezavantaj al acestor tipuri de grătare este că sunt dependente de o sursă de curent și trebuie ținute cât mai departe de apă. 

 

Cât despre avantaje, grătarele de grădină electrice se încălzesc foarte repede și au opțiunea de control a temperaturii de coacere. Totodată, acestea sunt mai ușor de manevrat și de curățat față de grătarele clasice pe lemne sau cărbuni. Însă dacă preferi gustul specific de fum al preparatelor, s-ar putea să nu te satisfacă un grătar electric, indiferent de performanțele sale în materie de gătit! 

 

Toate aceste tipuri de grătare de grădină vin la pachet cu avantajele și dezavantajele lor. Însă alegerea celui mai potrivit grătar de grădină va depinde întotdeauna de preferințele tale culinare, de experiența ta în ale grătarului, dar și de bugetul pe care dorești să-l aloci pentru achiziționarea unui grătar de grădină.