Cum asociezi vinul cu mancarea? Cele mai importante sfaturi vin de la cei mai mari specialiști

O mâncare preparată cu vin este o mâncare sofisticată care are un gust absolut delicios. Dar care sunt regulile de care trebuie să ți cont pentru a obține un rezultat armonios? Toate aceste lucruri le vei afla de la cei mai mari specialiști, chiar din acest articol.

Reguli de bază în asocierea vinurilor cu mâncarea

Vinul în mâncare are rolul de a potența gustul și aroma acesteia. Dacă vei face asocieri corecte, vei descoperi nuanțe noi ale mâncării, iar dacă vei face o alegere greșită vei risca să strici întregul preparat.

Una dintre regulile generale este ca la carnea alba, cum e carnea de pui, curcan sau pește, să servești întotdeauna vin alb sau roze, iar la carnea roșie, vin roșu. 

O altă regulă importantă constă în potrivirea corectă, astfel: vinurile rafinate se combină perfect cu mâncărurile rafinate, în timp ce mâncărurile tradiționale pot fi îmbinate cu vinuri de casă sau vinuri tinere.

Pe lângă toate acestea și tipul vinului este foarte important, aroma sa fiind complementară condimentelor și gustului final al mâncării.

Vinurile seci

Vinurile seci au devenit din ce în ce mai întâlnite în combinațiile de mâncare.

Vinul Cabernet Sauvignon

Se potrivește perfect alături de carnea roșie, carnea de miel sau de oaie, carnea de vânat, și mâncărurile tradiționale.

Vinul Chardonnay

Vinurile albe seci se asociază perfect cu peștele, carnea de pasăre și fructele de mare.

Vin demisec

Vinul demisec merge foarte bine alături de mâncărurile ușoare precum salatele, aperitivele sau brânzeturile proaspete.

Vinul Merlot

Vinul roșu demisec cumpărat dintr-un magazin de băuturi alcoolice se potrivește perfect la o porție de paste cu sos roșu, aperitive și preparate din carne de pasăre.

Vinul Riesling de Rhin

Vinul alb demisec este perfect pentru salate și paste cu sos alb.

Vin demidulce

Vinurile demidulci sunt pline de aromă și savoare, iar asocierile în care se potrivesc sunt exotice. Așadar, vinurile demidulci se potrivesc perfect cu preparate din carne de pasăre, vită sau porc care sunt însoțite de sosuri dulci sau dulci-acrisoare și deserturi cu fructe.

Feteasca Neagra

Este un vin demidulce care va echilibra perfect tăria alcoolică cu aromele intense. Se potrivește perfect aperitivelor și deserturilor.

Muscat Ottonel

Este un vin alb demidulce cu note florale de tei și salcâm completate perfect de arome fructate de pepene galben și caise. Această alegere se potrivește perfect cu preparatele aromate și ușoare.

Vinurile dulci

Vinurile dulci sunt rezervate de cele mai multe ori deserturilor, însă se pot combina foarte bine și cu preparate pe bază de carne sau branzeturi.

Cabernet Sauvignon dulce

Acest vin are note aromatice de coacăze negre, afine și mure și sunt combinate cu arome dulci de ciocolată și vanilie.

Sperăm că aceste informații îți vor fi de folos și vei avea parte de mese cu adevărat speciale.