Cum îţi amenajezi dormitorul ca un decorator profesionist

Amenajarea dormitorului poate părea o sarcină dificilă, mai ales atunci când trebuie să respecţi o mulţime de reguli de design, însă poţi transforma această misiune într-un proiect personal și creativ. 

Dacă vrei un decor ca în revistele de design interior, îţi venim în ajutor cu o serie de trucuri pe care le poţi pune în aplicare.

Asigură-te că patul este în centrul atenţiei

Patul este cel mai important element dintr-un dormitor, aşa că este necesar ca acesta trebuie să atragă toate privirile. Primul pas este alegerea unui design potrivit, în funcţie de dimensiunea camerei. 

Dacă ai un spaţiu generos, poţi opta pentru un pat matrimonial cu picioare din lemn şi cu o tăblie masivă, iar pentru un dormitor mai mic ar fi ideal un pat single sau unul cu ladă de depozitare. Într-un dormitor cu tavan înalt poţi încorpora un cadru pentru baldachin, pe care îl poţi decora cu materiale vaporoase.

De asemenea, un alt detaliu important este alegerea saltelei potrivite: aceasta trebuie să fie confortabilă şi să îţi asigure o poziţie corectă şi sănătoasă în timpul somnului. Folosește întotdeauna lenjerii de pat adecvate anotimpului (finet și satin pentru sezonul rece, bumbac și fibra de bambus pentru sezonul cald). Acum găseşti peste 1500 de modele de lenjerii de pat la Vivre, aşa că ai de unde să alegi modelul perfect.

Adaugă obiecte decorative 

Pentru a oferi o notă personală dormitorului tău, alege câteva fotografii mai vechi și prinde-le deasupra patului sub forma unei ghirlande. 

Dacă îţi doreşti un accent de culoare, poţi căuta printuri colorate, cu diverse efecte vizuale, care vor da o notă de inedit încăperii. 

O altă soluţie ar fi să alegi un tablou mare, compus din trei sau cinci piese, pe care să îl poziţionezi deasupra patului, fără să mai adaugi alte elemente decorative.

Alege culori îndrăzneţe

Chiar dacă nuanţele neutre sunt de obicei recomandate pentru dormitor, uneori te poţi abate de la regula de bază şi poţi testa şi culori mai îndrăzneţe, care să creeze un contrast atractiv. 

Într-un dormitor mare te poţi juca foarte uşor cu o schemă de culori mai închise, cum ar fi verde, albastru sau roșu întunecat. În timp ce nuanţele de alb măresc vizual spaţiul, culorile închise vor face camera să pară mai compactă şi mai bine organizată, şi vor oferi o notă de mister şi eleganţă. 

Dacă optezi pentru o culoare mai închisă, este necesar să alegi câteva accesorii albe, pentru a crea câteva zone mai luminoase.

Indiferent dacă dormitorul tău este mare sau mic sau dacă ai un buget generos sau restrâns, este important să îţi decorezi camera după propriul gust şi să te simţi confortabil în ea. Dormitorul este un spaţiu personal, aşa că trebuie să te bucuri de tot confortul, mai ales atunci când ajungi acasă după o zi plină.