În construcții, de prea puține ori socoteala de acasă este aceeași cu cea din magazin. Prețurile materialelor de construcții au crescut foarte mult în ultima perioadă, iar acest lucru a condus treptat către creșterea caselor în sine, la nivel de realizare. Nu poți construi o casă fără să aloci un anumit buget, însă în unele cazuri poți construi fără a face investiții majore, luând în calcul câteva aspecte.
Nu face niciodată reduceri din bugetul structurii de rezistență
Structura de rezistență a unei clădiri este cel mai important lucru, practic baza de plecare a întregii construcții. Din acest motiv este indicat să cumperi cărămidă, ciment pentru zidarie, oțel beton și tot ceea ce îți este necesar, fără să te gândești la micșorarea cantităților sau chiar la a înlocui materialele cu alte variante mai ieftine.
Trebuie înțeles foarte bine faptul că atunci când un inginer proiectant face o recomandare de material în proiectul tehnic, acest lucru trebuie să fie respectat, deoarece acel rezultat vine ca urmare a unor calcule de rezistență și stabilitate. Practic, dacă modifici orice detaliu în teren, la nivelul structurii de rezistență, comparativ cu proiectul tehnic, nu numai că ai toate șansele să răspunzi în fața legii, ci și periclitezi siguranța oamenilor și chiar și pe a ta.
Folosește materiale mai ieftine pentru zonele care nu răspund cerințelor de rezistență
Dacă vrei să reduci cheltuielile, atunci o soluție bună este să cauți produse cu caracteristici asemănătoare la nivel de izolare termică, pe care să le compari pentru a vedea de ce este un anumit produs mai bun decât celălalt. În acest caz vei vedea că vata bazaltică este mai scumpă decât polistirenul, însă în același timp este și un material care nu doar izolează termic, ci și fonic. Însă, spre deosebire de cazul structurii de rezistență, dacă tu consideri că izolarea termică poate fi făcută și fără a necesita o izolare fonică, atunci poți alege plăcile de polistiren, scutind astfel o parte din banii investiți.
Folosește materiale de finisare mai ieftine
Dacă vorbim despre finisarea unei pardoseli, vei vedea că poți alege între mai multe tipuri de parchet. Parchetul laminat, cel triplustratifica si parchetul masiv, toate aceste tipuri de finisa se pot folosi cu succes în orice proiect de amenajare interioară.totuși, dacă nu vrei să investești prea mult, atunci cea mai comodă variantă este parchetul laminat, preferat pentru faptul că rezistă destul de bine, cu puțină grijă, este estetic și are și un preț mai mic decât parchetul triplustratificat sau cel din lemn masiv.
Utilizează rațional resursele disponibile
Înainte de a investi în materiale de construcții este indicat să analizezi cât de mare este nevoia ta de acestea. Spre exemplu, ai putea să te gândești dacă este cu adevărat nevoie de pardoseală din marmură și granit sau dacă pe aceasta o poți înlocui cu gresie și faianță. Sau dacă în debara este neapărat nevoie să vopsești cu model, sau cu vopsea pe bază de ioni de argint. Este indicat să delimitezi puțin aspectele prioritare de cele care pot suporta și o mică amânare, deoarece nu ar trebui să uiți că o casă trece prin destul de multe etape de renovare de-a lungul timpului.
Este important să investești în confort, însă de asemenea trebuie să iei în calcul și faptul că bugetul uneori nu poate susține anumite tipuri de achiziții, lucrează inteligent, analizează și ia deciziile potrivite, însă fără a pune în pericol viața sau proprietatea nimănui.