Cum se prepară babicul sârbesc la Buzău?

Babicul este un tip de salam adus în țara noastră de către sârbi. Acesta este un preparat picant, delicios, care se prepară și se păstrează în condiții speciale. Pe meleagurile noastre, buzoienii se mândresc cu o rețetă absolut delicioasă de babic. 

De fapt, babicul de Buzău este unul dintre produsele de carmangerie foarte apreciate care nu lipsesc de pe mesele tradițional românești. 

Dacă vrei să îl prepari și tu acasă, îți spunem rețeta lui și toate secretele pentru un preparat reușit!

Ingredientele pentru babicul buzoian 

  • 10 kg pulpă de vițel dezosată
  • 10 kg pulpă de vițel de porc dezosată 
  • Intestin subțire de mânzat
  • 8-10 linguri de boia iute
  • 20 de linguri de boia dulce 

Cum se prepară babicul buzoian?

Deși în Buzău poți comanda mâncare acasă prin Food Panda, nu înseamnă că, ocazional, nu poți pregăti chiar tu preparatele de care ai poftă. Totuși, dacă vrei să pregătești un babic autentic buzoian, ai nevoie de răbdare și de ceva pricepere!

Cum pregătești carnea pentru babic?

Se toacă pulpele cu ajutorul mașinii de tocat, folosind sita potrivită. Mai apoi, carnea se lasă la răcit timp de câteva ore. Dacă ai la îndemână o covată de lemn de plop, o poți folosi, tocmai pentru a respecta întocmai rețeta originală de babic. 

După ce carnea ”s-a odihnit” la rece, adaugă peste ea boiaua dulce și frământă temeinic compoziția pentru a se amesteca foarte bine. Sunt necesare aproximativ 30 de minute pentru ca aceasta să se lege așa cum trebuie. 

Din carnea pregătită astfel formează bulgărași nu mai mari decât pumnul. Lasă-i la odihnit pe un tocător de lemn peste noapte. 

A doua zi, reia procesul de frământare și adaugă boiaua iute și sare după gust. De asemenea, este nevoie să formezi alți bugări de carne și să îi lași deoparte pentru aproximativ 8-10 ore. 

După tot acest timp, este momentul să frâmânți carnea pentru a treia oară și să faci din ea chifletele pe care le poți frige într-o tigaie fără grăsime sau pe jar. 

Cum alegi membrana pentru babic?

Ideal este ca membrana aleasă pentru babic să provină de la mânzat. Înainte de a fi umplut, intestinul subțire trebuie curățat cu un cuțin de lemn ori din plastic și lăsat să se săreze între 3 și 5 zile. După acest interval, membrana trebuie spălată cu apă rece și lăsată la scurs. 

Pentru a umple intestinul, vei avea nevoie de o mașină de tocat și de o pâlnie. După umplere, babicul se strânge la capete cu ață rezistentă. 

La final, babicul trebuie presat cu sucitorul, eliminând astfel bulele de aer din membrană. De asemenea, membrana trebuie înțepată cu un ac, pe toată suprafața ei. Pentru ca salamul să capete forma dorită, acesta trebuie presat între două planșe de lemn. Aplică, pe planșa de deasupra o greutate de circa 2 kilograme. 

Babiul se lasă la uscat în jur de o săptămână, iar mai apoi se poate afuma. 

Babicul este un excelent aperitiv, dar poate fi folosit și pentru îmbogățirea rețetelor de omletă, tocană, pilaf sau ciorbă.