De ce romanii aleg leasing auto in locul platii integrale

Pentru unii soferi, leasingul auto sau plata integrala a unei masini este doar o chestiune financiara. Pentru altii insa, este vorba despre formarea unei conexiuni emotionale cu masina. Romanii insa au inteles diferenta dintre cele doua aspecte si, in ultimii ani, tot mai multi prefera sa semneze un contract de leasing auto in detrimental achizitiei masinii dorite cu plata integrala.

Atunci cand alegi sa optezi pentru un contract de leasing auto financiar pentru o anumita perioada de timp, de regula intre 1-5 ani, cu o suma achitata in avans, ai optiunea la finalul contractului de a returna masina catre dealer pentru a achizitiona o alta masina mai noua sau, evident, de a o pastra.

De ce romanii aleg leasing auto?

In primul rand pentru ca platile de leasing sunt, in general, mai mici decat platile lunare ale imprumuturilor bancare pentru un vehicul nou. Costul lunar al unui leasing auto este calculat pe baza pretului de vanzare, a ratei dobanzii si a numarului de luni de rambursare a imprumutului.

Platile de leasing depend de anumiti factori, printre care:

  • Pretul de vanzare: acesta este negociat cu dealerul, ca si in cazul unei achizitii integrale;
  • Durata contractului de leasing: acesta este numarul de luni pentru care este de acord sa semnezi contractul;
  • Valoarea reziduala: aceasta este valoarea vehiculului la sfarsitul contractului de leasing, cu amortizarea acestuia;
  • Suma achitata in avans in cazul leasingului financiar: cu cat platesti avansul mai mare, cu atat va fi mai mica rata lunara;

In al doilea rand, romanii aleg sa foloseasca masini in leasing pentru ca le plac masinile noi, pe care sa le schimbe anual sau cel tarziu la fiecare 2-3 ani. Insa masina luxoasa pe care o achizitioneaza in leasing nu si-o permit cu plata integrala sau pur si simplu nu doresc sa investeasca toti banii pentru a conduce masina dorita.

Intretinerea masinii cu costuri mici sau 0

Multe masini noi ofera garantie care dureaza cel putin trei ani. Deci, daca alegi sa cumperi o masina noua printr-un contract de leasing, majoritatea reparatiilor sunt acoperite, eliminand, in mare parte, cheltuielile neprevazute de intretinere.

Fara grija revanzarii

Multi soferi urasc idea de a-si vinde propria masina uzata unui dealer sau unui alt comparator privat. Cu un contract de leasing auto insa, nu mai ai grija revanzarii masinii. Dealerul se va putea ocupa de revanzare, in schimb proprietarul poate semna un nou contract de leasing pentru o masina mai noua.

Maximizarea deducerilor fiscale

Daca folosesti masina in scopuri comerciale, un contract de leasing auto ofera, adesea, multe amortizari fiscale cat si costurile de finantare care fac parte din fiecare plata lunara. Totusi, daca masina contractata este una de lux, suma anuala deductibila poate fi limitata.

In concluzie, romanii aleg achizitia unei masini in leasing pentru ca le ofera avantajele de care au nevoie comparative cu un imprumut bancar sau cu plata integrala a masinii pe care si-o doresc sa o conduca si de care, probabil, se plictisesc in cel mult 1-2 ani.