Diferența dintre calciu ionizat și calciu seric

Calciul este un mineral necesar corpului pentru a menține oasele sănătoase, dar și pentru a efectua numeroase alte funcții. Acesta reprezintă unul dintre cele mai abundente minerale din corp, aproximativ 99% din cantitatea sa fiind depozitată în oase și în dinți.

Corpul nostru are nevoie de calciu pentru a menține funcția cardiacă, pentru a pune în mișcare mușchii, pentru ca nervii să poată transmite informații între creier și fiecare parte a corpului, pentru a ajuta circulația sângelui, fiind implicat în procesele de coagulare și pentru a elibera anumiți hormoni, printre multe altele.

Întrucât calciul este atât de important pentru organism, verificarea valorilor acestui mineral este recomandată atât pentru a menține un nivel optim, cât și pentru a evidenția eventuale probleme de sănătate. Testele folosite pentru a verifica valorile calciului includ analizele de calciu seric și de calciu ionizat sau ionic.

Care este diferența dintre calciu ionic și calciu seric?

Având în vedere că 1% din calciu se găsește în sânge, verificarea valorilor calciului ionic și seric necesită prelevarea unei probe sanguine. Pentru a înțelege de ce există două tipuri de teste pentru un singur mineral, este necesar de aflat ce reprezintă fiecare formă de calciu.

Ce este calciul ionic?

Calciul ionic reprezintă cantitatea de calciu găsit în mod liber în sânge, care nu este legat de nicio proteină sau anion organic, fiind cel care influențează funcțiile organismului. Din acest motiv, acesta este cea mai eficientă formă de calciu disponibilă celulelor.

Calciul ionic are rol în automatismul cardiac, în transmiterea impulsurilor nervoase și în eliberarea anumitor secreții hormonale. De aceea, verificarea valorilor acestui mineral prin intermediul unor analize pentru calciu ionic este esențială pentru persoanele care prezintă semne și simptome ale unor probleme de sănătate specifice, cum ar fi afecțiuni renale, anumite tipuri de cancer sau funcționarea anormală a glandelor paratiroide. Calciul ionic crește după efort fizic și scade postprandial.

În funcție de valorile prezentate, nivelul calciului ionic poate indica potențiale probleme de sănătate, cum ar fi:

  • Hipoparatiroidism, deficit de vitamina D, pancreatită acută, insuficiență renală și malnutriție printre multele altele, atunci când este vorba de valori reduse ale calciului ionic;
  • Hiperparatiroidism, tuberculoză, prezența anumitor tumori maligne, sedentarism (persoane imobilizate, paralizate), mielom multiplu și multe altele, atunci când vine vorba despre valori crescute ale calciului ionic.

Ce este calciul seric?

Calciul seric reprezintă totalul calciului disponibil în sânge, acesta reprezentând toate cele trei forme ale calciului și anume: calciul legat de anioni organici sub formă de citrat, fosfat si bicarbonat de calciu, calciu legat de proteine (în special albumina) și calciul liber (calciul ionic).

Acest test este necesar pentru a diagnostica anumite afecțiuni renale, tulburări asociate cu reglarea de calciu sau anumite forme de cancer. Mai mult decât atât, tot prin acest test se poate monitoriza și sănătatea oaselor. Se recomandă ca la persoanele peste 50 de ani determinarea calciului seric să se realizeze din 2 în 2 ani. Împreună cu măsurarea greutății și a înălțimii, calciul seric este util în screening-ul osteoporozei.

În funcție de valorile prezentate, nivelul calciului seric poate indica potențiale probleme de sănătate cum ar fi:

  • Hipoparatiroidism, afecțiuni hepatice, osteomalacie, malabsorbție de calciu și vitamina D și  insuficiență renală cronică, atunci când vine vorba de valori scăzute ale calciului seric (hipocalcemie);
  • Hiperparatiroidism, tumori osoase metastatice, cancer de plămân, tiroidă, sân, rinichi, ficat, pancreas, aport excesiv de calciu la pacienții cu ulcer peptic, HIV/SIDA, mielom multiplu, sarcoidoză etc, în cazul unor valori ridicate ale calciului seric (hipercalcemie).

Adițional, hipocalcemia și hipercalcemia pot prezenta diferite semne și simptome. Cea dintâi se manifestă, de obicei, prin crampe musculare și abdominale, senzație de furnicături la nivelul degetelor și ritm cardiac neregulat. Cea din urmă, în schimb, poate cauza urinare frecventă, stare de greață, vărsături și stare de oboseală.

Principala diferență dintre calciul ionic și calciul seric este că primul reprezintă doar o parte din totalul calciului existent, mai exact calciul liber, neatașat de nicio proteină sau anion organic, în timp ce al doilea, calciul seric, reprezintă totalul calciului existent în sânge și include atât calciul ionic, cât și formele de calciu atașate de anioni și de proteine.

Ambele teste pot fi folosite pentru a diagnostica sau a monitoriza diferite afecțiuni, în funcție de fiecare caz în parte și de cerințele medicilor specialiști. Mai mult decât atât, datorită importanței lor, ambele teste sunt disponibile în majoritatea spitalelor, centrelor și clinicilor din România.