Fluturașul de salariu este o necesitate sau o obligativitate?

Generează fluturaș de salariu, fă o administrare de personal coerentă, ține evidența tuturor modificărilor contractuale, realizează corect calcului de salarii, sunt doar câteva dintre atribuțiile angajaților din departamentele de resurse umane. Cu un volum de muncă atât de ridicat, cum reușești să menții angajații informați? Printr-o comunicare eficientă. Fluturașul de salariu este o astfel de metodă, dar care nu se practică în fiecare companie. De aici o serie de incertitudini legate de obligativitatea lui.

Ce spune legislația?

Legislația nu prevede obligativitatea acestui document. Dacă generează fluturaș salariu sau nu compania la care lucrezi este strict o tactică subiectivă de administrare personal. Însă, pentru a menține o comunicare eficientă cu angajatul, se recomandă implementarea acestei măsuri. Astfel livrezi calitate către angajatul tău, iar acesta se va simți informat în permanență.

Ce date conține fluturașul de salariu?

Cum deja am menționat, ne referim la un document pur informativ, care nu are valoare fiscală. Așadar, fluturașul de salariu nu este o garanție a plății efectuate de către angajator. În acest sens, informațiile care vor fi incluse sunt alese de către angajator. Practic, prin intermediul acestuia poți vedea concret, defalcat, cum este compus salariul tău final, care sunt costurile tale către stat, cât și ale angajatoruului. Un fluturaș de salariu poate conține următoarele date:

  • Salariu brut
  • Salariu net
  • Prime, bonusuri, diurne, sporuri
  • Tichete de masă, tichete de vacanță sau tichete cadou
  • Îndemizații de concediu
  • Alte beneficii semnalate în contract
  • Impozite
  • Contribuții sociale (CAS, CASS, CAM)

La acestea, anagatorul poate include o serie de alte date pe cae le consideră utile pentru tine.

Adminstrare personal automatizată, futuraș de salariu electronic

Fiind o strategie de administrare a personalului, acordarea acestei note informative poate fi în mai multe forme. Dacă departamentul de resurse umane utilizează un soft de HR, atunci acesta generează fluturaș de salariu automat care va fi trimis direct pe e-mail.

UCMS by AROBS oferă astfel de soluții utile: True HR și dp-Payrol la care se pot incorpora și module pentru adminstrarea personalului și de generarea a unui fluturaș de salariu. Dorești să sporești confortul anagajatului tău? Solicită un demo gratuit prin e-mail: office@ucms.ro sau la telefon: 0720534424.

Așadar, fluturașul de salariu nu este impus de lege și nu este obligatoriu. Politica companiei stabilește dacă vei primi sau nu un astfel de document, precum și informațiile pe care ți le pune la dispoziție prin intermediul acestuia, facilitându-ți accesul la detaliile privind modul tău de remunerare.

CategoriiIT