Investițiile în CO2 – rentabile pentru vizionari, costisitoare pentru conservatori

 „Lumea trebuie să-și reducă emisiile de dioxid de carbon cu 45% până în 2030 și să atingă până în 2050 obiectivul de zero emisii CO2 pentru a avea șansa de a limita încălzirea globală la 1,5 °C”, conform ultimului raport publicat la începutul lunii octombrie de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice.

Raportul evidențiază o serie de efecte asupra schimbărilor climatice care ar putea fi evitate prin limitarea încălzirii globale la 1,5 °C față de 2 °C sau mai mult. De exemplu, până în 2100, creșterea nivelului mării ar fi cu 10 cm mai mică cu încălzirea globală de 1,5 °C față de 2 °C. Probabilitatea ca gheața Oceanului Arctic să se topeasca în lunile de vară ar fi o dată pe secol, ca urmare a unei ​​încălziri globale de 1,5 °C, comparativ cu cel puțin o dată la zece ani, in cazul de 2 °C. Recifele de corali ar scădea cu 70-90% la 1,5 ° C, în timp ce aproape toate (> 99%) ar fi pierdute la 2 °C în plus față de 2010.

„Uniunea Europeană va face, cu siguranță, eforturi să se adapteze noilor condiții alarmante, evidențiate de IPCC, întrucât își face temele ca un elev sârguincios. Întrebarea esențială este ce vor face China și SUA? Pentru că doar efortul conjugat al tuturor statelor poate să salveze speciile de animale și plante, aflate în pericol de dispariție și să limiteze celelalte efecte ale climei cauzate de încălzirea globală”, spune dr. Casiana Fometescu, expert internațional în schimbări climatice și consultant în emisii de gaze cu efect de seră, CarbonExpert.ro.

În acest context internațional, piața europeană a emisiilor de gaze cu efect de seră a cunoscut anul acesta o dinamica surprinzatoare a prețului certificatelor de CO2 de la 10 euro la începutul anului la aproximativ 18,40 euro/EUA cu cât s-au tranzactionat la 7 noiembrie 2018.

Previziunile pe termen mediu privind prețul certificatelor de CO2 arată, fără nicio excepție, creșterea în continuare a prețului carbonului. Thomson Reuters Point Carbon menționa la 4 septembrie 2018 că “prețul carbonului european va ajunge la 30 euro înainte de sfârșitul anului 2019”. Iar Comisia de nivel înalt privind prețul carbonului a sugerat, în luna mai 2017, că “nivelul prețului EUA între €43-85/tCO2 este necesar până în 2030 în scopul atingerii țintelor UE privind temperaturile stabilite prin Acordul de la Paris”.

Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, ce asigura transpunerea în legislația națională a Directivei 2014/65/UE – MiFID II, include certificatele de CO2 în categoria instrumentelor financiare (Anexa C, art.4). Ca urmare a acestei legi, orice firmă sau persoană fizică va putea să cumpere și să tranzacționeze certificate de carbon în nume propriu, ca o investitie în noile active financiare.

„Dacă până acum, doar firmele poluatoare cumpărau certificate de CO2, nevoite fiind să se conformeze regulilor de la Bruxelles, de acum înainte putem asista la tranzacții speculative sau investiționale realizate de orice firmă sau persoana fizică, care își dorește diversificarea portofoliului său în active cu potențial de creștere mult mai mare decât orice produs bancar”, declară Casiana Fometescu, consultant Carbon Expert.

Carbon Expert furnizează servicii de consultanță pe piața internațională a emisiilor de gaze cu efect de seră și oferă soluții privind tranzacțiile cu certificate de CO2, precum și consultanță pentru calculul si reducerea amprentei de carbon si obținerea certificatelor de carbon pentru firmele care realizează reduceri de emisii. Pentru detalii, vă rugăm să contactați: info@carbonexpert.ro sau 0744760710.