Panouri solare presurizate vs nepresurizate

Atunci când vorbim despre panouri solare pentru apa calda sunt de două tipuri: panouri solare presurizate și panouri solare nepresurizate. Modelul presurizat presupune ca apa din rezervor să fie sub presiune mare, egală cu presiunea apei de la robinet. Modelul nepresurizat înseamnă că apa din rezervor este sub presiune scăzută, iar presiunea de la robinet este dată de gravitație și de volumul apei din rezervor. Există câteva diferențe fundamentale de care trebuie să fim conștienți înainte de a decide care dintre ele funcționează cel mai bine pentru nevoile noastre.

Panouri solare nepresurizate

Sunt caracterizate în mod obișnuit prin tuburi de sticlă în vid, conectate direct într-un rezervor de mari dimensiuni cu un mic rezervor de reținere deasupra acestuia. Sistemul gravitațional de joasă presiune constă într-un colector cu tub de sticlă vid, un rezervor de stocare izolat și piese opționale ale suportului (rezervor de completare). Tuburile de sticlă sunt umplute cu apă și expuse la soare, moment în care instalația se încălzește.

Avantaje

 • Construcție simplă, fără piese în mișcare.
 • Datorită simplității sale, este de obicei o opțiune mai ieftină (aproximativ 50 – 60% din pretul sistemelor de înaltă presiune)
 • Datorită presiunii și solicitării mai mici asupra rezervorului și colectoarelor, are o durată mare de viață.
 • Acest tip de sistem de încălzire solară este ușor.
 • Poate furniza apă caldă fără alimentare externă.
 • Eficiență ridicată în transformarea razelor solare în căldură

Panouri solare presurizate

Sunt caracterizate de obicei printr-o unitate de încălzire închisă care conține tuburi de cupru conectate indirect la un rezervor. Rezervorul poate fi amplasat lângă unitatea de încălzire sau separat, cum ar fi, acoperișul. Panourile solare presurizate sunt construite cu tuburi în interiorul cărora nu circulă apa, ci există heat pipe-uri din cupru care asigură buna funcționare a sistemului în cazul în care unul dintre tuburi se sparge. Există multiple modele de panouri solare pentru apa calda presurizate care nu au nevoie de o altă sursă de energie sau gaze, însă, există și astfel de panouri care necesită un control electric pentru a porni sau opri apa rece în funcție de nevoi. Aceste panouri solare presurizate absorb razele solare și încălzesc agentul termic care mai apoi transportă căldura până la boiler, încălzind apa din acesta.

Avantaje

 • Principalul avantaj este că presiunea apei poate fi foarte mare
 • Funcționează bine cu pompele de apă care au fost instalate
 • Nu există un rezervor de apă inestetic pe acoperiș.
 • Acestea pot fi uneori adaptate pentru a utiliza rezervoarele de stocare existente.
 • Rezervorul sau colectoarele pot fi amplasate în locuri mai accesibile
 • Mai robust decât sistemul de joasă presiune

Atât panourile solare presurizate cât și cele nepresurizate sunt sisteme de încălzire ale apei extrem de eficiente. Dacă veți alege tipul potrivit de panouri solare pentru încălzirea apei în funcție de nevoile sau posibilitățile pe care le aveți, cu siguranță vă veți bucura de avantaje foarte importante, inclusiv de facturi mai mici la utilități.

După ce ați analizat cu atenție ambele tipuri de sisteme solare pentru încălzirea apei necesare în locuință și ați apelat la ajutorul unor profesioniști în domeniu, cu siguranță la final veți lua cea mai bună decizie. Majoritatea planurilor de locuințe permit instalarea de panourilor solare pentru apă caldă. Diferența de preț vă poate determina să optați pentru un sistem de joasă presiune. Totuși, dacă nevoile dumneavoastră indică spre un sistem de înalta presiune, este recomandat să investiți suplimentar astfel încât să nu întâmpinați probleme pe parcurs. În orice caz, într-un timp scurt veți amortiza investiția și veți începe să economisiți prin simplul fapt că energia verde furnizată de soare este complet gratuită.

CategoriiFără categorie