Sfaturi de pedalat pe vreme ploioasă

Dacă ai ieșit vreodată la pedalat când ploua afară, atunci știi cu siguranță cât de dificil poate fi să eviți o căzătură, mai ales atunci când iei o curbă strânsă.

Dar asta nu înseamnă să renunți la mersul pe bicicletă când vremea nu este perfectă, ci mai degrabă să îți îmbunătățești abilitățile pentru a face față oricăror condiții meteo.

Cum faci asta? În primul rând, trebuie să ai încredere în tine și să fii stăpân pe bicicletă. În al doilea rând, trebuie să cunoști foarte bine cum funcționează aceasta și cum săm îți ajustezi tehnica de pedalat în funcție de vremea de afară.

Dar, iată, câteva exemple concrete:

1. Atenție când frânezi

Atunci când terenul pe care mergi e ud și alunecos, nu e o idee foarte bună să apeși brusc sau până la capăt maneta de frână. Anticipează când trebuie să oprești sau să încetinești și apasă din timp maneta de frână, pe spate și față deopotrivă, astfel încât să te oprești încet, fără să aluneci.

2. Evită zonele vopsite

Dacă mergi prin oraș, pe traseele special marcate, atunci ar fi bine să eviți zonele în care s-a folosit vopsea. Aceasta devine aluneacoasă atunci când trotuarul e umed sau acoperit de apă și e lesne de înțeles că ai putea fi beneficiarul unei căzături de toată frumusețea.

3. Evită capacele de canalizare

Acestea sunt de evitat chiar și atunci când nu plouă afară, însă pe o vreme ploioasă acestea devin foarte alunecoase. De asemenea, evită orice alt tip de metal (pod, grilaj, șine de cale ferată) pe care l-ai putea întîlni în cale. În cazul șinelor de tramvai sau tren, mai înțelept ar fi să cobori de pe bicicletă atunci când le traversezi, pentru a evita o căzătură și o accidentare urâtă.

4. Evită iarba și frunzele

În special toamna trotuarele, și deci și pistele de bicicliști, sunt acoprite de frunze căzute din copaci. Acestea sunt adevărate capcane și te pot pune la pământ într-o secundă de neatenție. Dacă nu poți evita aceste zone, atunci redu viteza și pedalează prudent.

De asemenea, încearcă să nu mergi cu bicicleta prin iarbă. Pământul de dedesubt poate fi foarte ud, noroios, fapt care ar putea să îți pună ceva probleme în ceea ce privește controlul bicicletei.

5. Evită bălțile

Nu doar pentru a nu te uda la picioare (dacă porți protecții impermeabile pentru pantofi, acest aspect poate să nu te afecteze deloc), ci pentru că nu știi ce e sub apă. Poate fi o mică adâncitură în asfalt sau un ditamai craterul. Și, crede-mă, nu vrei să afli pe pielea ta răspunsul la întrebarea ”Oare ce se ascunde în balta asta?”.

6. Redu presiunea din anvelope

Dacă vezi că afară plouă, dar trebuie totuși să ieși cu bicicleta, o idee bună ar fi să mai scoți puțin aer din anvelope. Dacă sunt mai puțin umflate, acestea îți asigură o aderență mai bună.