Top 4 metode eficiente de filtrare a apei

Când vine vorba despre apa de băut, cu toţii ne dorim ca aceasta să fie curată, fără gust sau mirosuri şi mai ales sigură din punct de vedere al sănătăţii. Cea mai mare problemă în legătură cu apa potabilă este faptul că potențialele pericolele prezente în ea sunt invizibile cu ochiul liber. Alegerea filtrului potrivit pentru apa de la robinet te protejează de anumiţi contaminanţi. Iată câteva metode de filtrare a apei şi modul lor de funcţionare:

Filtru sediment

Filtrul mecanic sau sediment se numără printre cele mai vechi metode de îndepărtare a impurităţilor vizibile din apă. Acesta poate varia de la un simplu tifon aşezat deasupra vasului în care torni apă, până la sisteme sofisticate care respectă acelaşi principiu: apa trece, particulele solide rămân. Eficienţa filtrului depinde de dimensiunea porilor acestuia. Cu cât sunt mai mici, cu atât vor reuşi să reţină particule mai fine. Acest tip de filtrare este de natură fizică şi nu intervine cu nimic asupra compoziției chimice a apei. Marele avantaj este că poţi combina mai multe tipuri de filtre în acelaşi sistem.

Cărbune activ

Cărbunele activ are proprietatea naturală de a atrage contaminanţii din apă si de a îi reţine în interiorul lor prin absorbție. Acestea au o eficienţă dovedită în eliminarea clorului, substanţă prezentă în apa de reţea, care schimbă gustul şi mirosul apei şi duce la apariţia în aceasta de compuși chimici dăunători, denumiți trihalometani. Filtrele performante pe bază de cărbune activ elimină şi contaminanţi mai dăunători, cum ar fi fierul, plumbul sau mercurul, precum şi unii compuși chimici organici.

Osmoză inversă

Prin procesul de osmoză inversă, apa este trecută printr-o membrană semipermeabilă, folosind principiul diferenței de presiune osmotică dintre 2 lichide. Filtrele bazate pe osmoză inversă elimină din apă toţi compușii chimici care fac apa nepotabilă, astfel încât apa rezultată este pură din punct de vedere chimic. Ea, însă, nu este şi bună de băut, pentru că nu are nici un fel de minerale, aşadar pentru consum direct, trebuie neapărat remineralizată. Datorită faptului că mai multe tipuri de filtre pot activa împreună în dispozitive performante de filtrare a apei din sistemul public se reduc riscurile consumului de contaminanţi de natură fizică sau chimică.

Schimbul de ioni

Schimbul de ioni este un alt procedeu chimic de filtrare a apei de băut, foarte popular în acest domeniu. Cel mai utilizat filtru schimbător de ioni este cel pentru eliminarea durității apei. Sărurile de calciu şi magneziu dau caracterul de apă dură şi filtrul reţine aceşti compuși, scăzând sau eliminând total duritatea. Răşina face parte din categoria consumabilelor, motiv pentru care filtrul se regenerează, dacă e vorba de filtre mari, sau se schimbă, în cazul filtrelor mici, cum sunt cele care se pun sub chiuveta.

Fie că vorbim despre o sursă individuală sau de o reţea publică de distribuire, apa de la robinet are nevoie de filtrare. Oricât de limpede şi bună ar fi apa de la sursă, pot apărea multe probleme pe parcurs din cauza stării precare a conductelor.