TOP 4 sfaturi care te ajută să conduci în siguranță în timp ce ninge

A fi un șofer priceput și responsabil înseamnă să te descurci în orice situație care implică fenomene meteo extreme și să fii capabil să gestionezi acest lucru cu calm și precauție. Având în vedere că se apropie iarna, poți oricând în călătoria ta să fii surprins de o furtună de zăpadă căruia într-un fel sau altul trebuie să-i faci față. Însă care sunt cele mai indicate modalități care te vor ajuta să rămâi în siguranță și să depășești eventualele obstacole?

 

Iată 4 sfaturi care te vor ajuta să te descurci fără probleme în condiții meteo extreme și să ajungi în siguranță la destinație 

 

1. Condu foarte încet

Atunci când conduci pe zăpadă trebuie să eviți pe cât se poate mișcările sacadate pentru a nu provoca derapări sau alunecări periculoase. Astfel că modul în care apeși frâna, accelerația sau rotești volanul trebuie să se facă într-o manieră blândă, graduală, deliberată. 

 

2. Privește în depărtare

 

Atunci când conduci în timp ce ninge ai nevoie de un plus de concentrare și atenție. Astfel că privește în depărtare, anticipează ce trebuie să faci în continuare, păstrează o distanță corespunzătoare față de mașina din față și adoptă viteza corespunzătoare în funcție de drum și de virajele pe care urmează să le faci. 

 

3. Privește în direcția potrivită

 

Dacă simți că mașina începe să derapeze, uită-te întotdeauna spre unde îți dorești să mergi și nu spre unde se îndreaptă mașina la acel moment. Pentru un derapaj al roții din față ușurează accelerația, iar anvelopele din față ar trebui să-și recapete tracțiunea. Pentru un derapaj al roții din spate rotește volanul în aceeași direcție în care alunecă spatele. 

Totodată, pentru a redresa mașina trebuie să iei piciorul de pe accelerație, să “pompezi” ușor pedala de frână și să rotești volanul în mod blând și controlat nu forțat/ haotic. Pentru a evita pe cât se poate accidentele de genul acesta în timp ce conduci, este necesar și să-ți echipezi mașina în mod corespunzător. Anvelopele de iarnă sunt foarte importante pentru a dispune de siguranță în timp ce conduci în condiții atmosferice îngreunate. Dacă nu ai reușit să-ți achiziționezi anvelope de iarnă poți opta pentru cele de pe Altex.ro, având în vedere că întreaga gamă oferă manevrabilitate și performanțe remarcabile. 

 

4. Evaluează constant tracțiunea

 

Atunci când pornești la drum pe timp de ninsoare, ai nevoie de câteva indicații care să-ți transmită dacă totul decurge normal. Pe lângă luminile de avertizare de la sistemele de control al tracțiunii cate te pot avertiza de eventuale neregularități, și sistemul antiblocare-frână te poate ajuta să evaluezi cât de mult aderență ai pe drumurile acoperite cu zăpadă. Cum faci acest lucru? Asigură-te că nu există mașini în apropierea ta, apoi apasă frânele ușor pentru două secunde în timp ce conduci în linie dreaptă. Dacă detectezi o decelerare minimă, sistemul ABS s-a activat și poți fi sigur că drumul de sub anvelope este foarte alunecos.

În concluzie pentru a conduce în siguranță în timp ce ninge trebuie să te asiguri că ești responsabil, precaut și foarte atent. Condu cu viteză minimă, într-un mod blând și controlat. Anticipează lucrurile pe care urmează să le faci, virajele pe care va trebui să le iei. Nu te panica din cauza derapajelor, ci obține controlul luând piciorul de pe accelerație și virând în direcția potrivită. Totodată, testează constant tracțiunea în timpul mersului. 

 

Sursa: unsplah.com

CategoriiFără categorie