Tot ce trebuie să știi despre pavarea terasei cu plăci de marmură

Marmura este un material de acoperire care îți oferă durabilitate și frumusețe deopotrivă. Un alt mare avantaj pe care îl oferă este că poate fi folosită atât pentru placări interioare cât și exterioare. La exterior, marmura se pretează foarte bine pentru pavări la nivelul terasei, însă, înainte de a începe treaba, iată ce trebuie să știi.

Ce este marmura de exterior?

Marmura este un material natural obținut în urma fenomenului de cristalizare. Structura rezultată este una naturală, cu proprietăți absolut uimitoare de rezistență și durabilitate. Astfel, atunci când folosești placi de marmura pentru exterior, te bucuri de o rezistență sporită; avantajul major este acela că marmura rezistă chiar și în cazul intemperiilor, spre deosebire de alte materiale de construcții. 

Ce tipuri de marmură poți folosi pentru terasa exterioară?

Marmura este un material care, în urma finisării, devine fin și lucios, lucru care poate cauza alunecare. Dacă, totuși, vrei să te bucuri de frumusețe acoperirilor cu marmură, ar fi indicat procesul de buciardare. Acesta oferă un finisaj semirudimentar care însă împiedică alunecarea și crește aderența. Marmura fiamată, rezultată în urma acestui proces, este la fel de estetică și de rezistentă, așa că o poți alege ca să îți poți amenaja frumos terasa.

Dimensiunea plăcilor este foarte importantă

Ca și în cazul lucrărilor la interior, placarea la exterior respectă aceleași norme. Astfel, plăcile mari de marmură vor crea efectul unei terase mai spațioase, în vreme ce plăcile mai mici vor restrânge dar vor crea ideea de intimitate.

De asemenea, culorile pe care le alegi sunt importante, fiindcă vor influența aspectul și senzația de spațialitate. Specialiștii în amenajări și peisagistică recomandă ca în exteriorul casei să folosești nuanțe cât mai deschise, care să se potrivească grădinii tale, astfel încât cele două zone să se completeze într-un mod cât mai delicat. 

Nu uita de sigilarea plăcilor de marmură

Specialiștii care se ocupă de montajul elementelor din piatră naturală recomandă sigilarea plăcilor de marmură, atât la interior, cât și la exterior. Pentru aceasta este nevoie de un produs special care trebuie repetat o dată pe an, pentru a te asigura că marmura arată impecabil de-a lungul timpului. Ia în calcul că, așa cum la interior este nevoie de sigilare pentru a menține calitatea placării cu marmură, cu atât mai mult va fi nevoie de această operațiune la exterior. 

Marmura se va curăța și igieniza cu ușurință

Unul dintre motivele pentru care marmura este aleasă pentru exterior este tocmai faptul că aceasta se curăță cu mult mai ușor decât orice alt tip de material. Spre deosebire de travertin, care este o piatră calcaroasă cu mici goluri structurale, ca un burete, marmura are o structură compactă, care nu va permite murdăriei să persiste pe suprafață. De aceea, curățarea se poate face ușor, chiar și prin mijloace mecanice, dacă acestea nu afectează suprafața prin abraziune. Marmura se poate zgâria din neatenție, motiv pentru care ar trebui protejată de șocuri mecanice sau de produse care pot produce zgârieri la nivelul suprafeței. 

Marmura este un material deosebit, estetic și elegant, care îți poate transforma terasa într-un spațiu de vis. Culorile naturale, modelul și finisajele reprezintă atuuri care, împreună cu rezistența, oferă perfecțiunea unui material de acoperire în care merită pe deplin să investești.