Viitorul echipamentelor de constructii

In ultimii ani se discuta mult despre autovehiculele autonome, in timp ce companii precum Apple, Google si Tesla lucreaza intensiv sa fie primii de pe piata in acest domeniu. Recent, a fost publicat un raport scris de unul dintre fondatorii Google in care se spunea ca se investesc sume mari de bani in companii ce urmaresc dezvoltarea de masini zburatoare.

In timp ce acesta tehnologie autonoma isi are locul ei in dezvoltarea industriala, nu te astepta ca echipamentele de constructii precum mini-incarcatoarele si incarcatoarele compacte sa devina autonome – cel putin nu inca.

Producatorii de utilaje de constructii, printre care si CASE Construction Equipment, afirma ca nu toti contractorii de astfel de echipamente sunt pregatiti pentru tehnologia autonoma. Producatorii trebuie sa fie atenti sa nu fie prea inovativi in ceea ce priveste adoptarea acestei tehnologii. Accentul se pune pe a mentine lucrurile simple si pe intelesul tuturor. Producatorul CASE asculta nevoile clientilor si a invatat ca prea multa tehnologie oferita operatorilor utilajelor poate deveni complesitoare si greu de utilizat in practica de pe santier.

Cu siguranta, dezvoltarea tehnologiei are impact si asupra industriei producatoare de utilaje de constructii, insa trebuie sa fie intuitiva si usor de utilizat. Partea de software reprezinta o componenta importanta dintr-un utilaj si are avantajul ca, spre deosebire de cea fizica, poate fi constant ajustata cu precizie. Operatorii utilajelor au asfel ocazia ca, prin interactiunea zilnica cu echipamentul, sa beneficieze de imbunatatirile aduse de tehnologie.

In viitor nu vor fi schimbari drastice in felul in care utilajele de constructii sunt construite, caci deja companiile producatoare au incorporat in ele multa tehnologie avansata. Acum, urmeaza  ca partea practica sa se alinieze cu tehnologia folosita. In ultimii 10 ani a fost facut saltul catre platforma care are la baza computerul, urmand ca acesta tehnologie sa fie rafinata pentru a face utilajele mai inteligente si mai usor de folosit, astfel incat operatorul sa utilizeze echipamentul la maxim.

Cand vine vorba de materialele folosite in construirea utilajelor de constructii, producatorii raman la materiale rezistente si solide. Echipamente fac munca fizica reala; materialele usoare sunt potrivite pentru industria de automobile pentru a eficientiza consumul de combustibil, insa in cazul utilajelor, greutatea lor este folosita pentru a face treburi cum ar fi ridicarea de incarcaturi grele sau crearea de efort de tractiune la sol pentru a impinge pamantul.

Utilajele de constructie CASE sunt facute din materiale durabile, ceea ce le asigura o durata de viata ridicata. Pe viitor se pune doar intrebarea „Cum putem construi aceste utilaje pentru a fi si mai rezistente?” Inainte, sudarea cadrelor unui utilaj era facuta de catre oameni; acum este facuta de catre roboti. Pasul urmator ar fi extinderea duratei de viata a acestor utilaje prin folosirea unui material mai rezistent si mai potrivit pentru munca pe santier.

In viitor, accentul se va pune tot mai putin pe inovatiile in functionalitatea unitatei de baza si mai mult pe inovatii interesante pentru accesoriile incarcatoarelor compacte. In acest sens, dezvoltatorii de la Case Construction pun mare pret pe feedback-ul venit direct de la operatorii utilajelor. Daca acestia intampina greutati la locul de munca, contractorii discuta aceste probleme pentru a primi solutii care sa le rezolve provocarile specifice.