10 lucruri bine de stiut despre centralele pe lemne

Inainte de a achizitona o centrala pe lemne este destul de important sa te informezi. Iti prezentam o serie de lucruri pe care ar trebui sa le cunosti inainte sa faci acest pas.

1.  Spatiul de montaj al unei centrale pe lemne

O centrala pe lemne ocupa un spatiu mai mare decat o centrala electrica sau una pe gaz.

Lemnele ocupa destul de mult spatiu. E recomandat ca magazia de lemne sa fie pozitionata in imediata apropiere a centralei pentru confortul operatiunilor zilnice de incarcare a combustibilului. Desigur sunt si centrale care folosesc peleti , acest lucru poate fi un avantaj daca vorbim de spatiu de depozitare.

2.  Aprovizionare cu lemne

Daca locuiesti intr-o zona de campie fara paduri in imediata apropiere sa stii ca o sa fie mai greu cu aprovizionarea, dar nu imposibil. Sunt si alte alternative: bricheti din rumegus, bricheti din paie, carbuni, etc. Este posibil ca pretul la metru cub sa fie putin mai mare daca tinem cont de costul de transport al acestuia. Pentru cei care locuiesc in zona de munte centralele pe lemne reprezinta cea mai buna solutie.

3.  Calculul necesarului termic

Daca esti in cautarea unei centrale e important sa stii ce fel de centrala ai nevoie. In comert ai sa gasesti modele de centrale pe lemne de la 10 kw pana la 200kw.

4.  Ce tip de centrala pe lemne iti doresti

In comert exista 3 tipuri de centrale pe lemne :

  • Centrale pe lemne cu ardere tip lumanare
  • Centrale pe lemne clasica
  • Centrale pe lemne cu gazeificare

5.  Automatizarea

Daca iti doresti cele mai noi tehnologii sa stii ca s-ar putea sa vina si cu un cost pe masura. Daca vrei cat mai putine cheltuieli in sezonul de iarna iti recomandam sa alegi o centrala cu ardere de tip lumanare. Incarcarea se face la 24 de ore si randamentul este foarte bun, 91 %.

6.  Garantia

Un aspect pe care nu trebuie sa il treci cu vederea este garantia oferita de producator. Alege o centrala care sa iti ofere o garantie de minim 2 ani.

7.  Montajul

Fiecare tip de centrala vine cu cerinte de montaj dedicat. Firmele care vand centrale pe lemne pun la dispozitie un manual de instalare. Un instalator priceput poate sa instaleze o centrala ghidat de instructiunile din acel manual.

8. Instalatia de incalzire

Instalatia de incalzire trebuie sa fie realizata de un instalator profesionist iar elementele (calorifere,tevi,coturi etc.) trebuie sa fie de calitate pentru a oferi o rezistenta in timp a acesteia.

9. Certificarile

Cumpara o centrala care vine insotita de un certificat TUV si marca CE pe eticheta. Aceste elemente asigura faptul ca au fost verificate de organismele competente. In acest mod ai o siguranta a calitatii produsului achizitionat.

10. Parerile cumparatorilor

Daca te-ai hotarat ce fel de centrala iti doresti e important sa afli si parerea celor care au cumparat si utilizat tipul de centrala ales de tine. Incearca sa citesti cat mai multe pareri ale clientilor sau chiar sa-i contactezi pentru ca ei sunt cei care iti pot oferi cele mai bune informatii.