4 aplicații de sudură și cum alegi aparatul de sudură potrivit pentru fiecare

Realizarea operațiilor de sudură necesită un minim de experiență, deoarece aparatul de sudat și tehnica pot fi periculoase dacă nu sunt mânuite în mod corect. Prin sudură se obțin îmbinări deosebit de rezistente, așa că tehnica, pozițiile și accesoriile trebuie să fie cunoscute. Află informațiile necesare despre procesul de sudură și despre aparatele necesare, astfel încât și tu să poți înțelege mai bine tehnica.

Aplicații de sudură cu flacără sau arc electric

Acest tip de sudură este cel mai cunoscut și mai actual mod de a lipi două obiecte metalice cu ajutorul aparatului de sudat. Pentru a realiza o astfel de sudură vei avea nevoie de un aparat de sudura de calitate precum și accesoriile pentru acesta, pentru ca lipirea să fie cu adevărat calitativă. Sudura cu flacără sau cu arc electric folosește procesul cu electrod învelit sau cu gaz protector. 

Aplicații de sudură de tip cordon continuu

Aceste tipuri de suduri se folosesc mai ales la îmbinarea elementelor liniare, unde este nevoie de stabilirea unui cordon de sudură stabil și rezistent pe întreaga lungime a elementului.

Acest tip de sudură este deosebit de rezistent, iar îmbinarea realizată poate rezista ani de-a rândul fără să mai fie necesare alte intervenții la nivelul elementelor. 

Aplicații de sudura în puncte

O modalitate inedită și foarte eficientă de a suda este chiar sudura în puncte, care nu necesită lucrări atât de ample precum cordoanele de sudură. Practic, prin această metodă se pot lipi punctual anumite produse, fără a fi nevoie de lipirea liniară, continuă. Acest lucru este mai economic și pe alocuri chiar mai eficient, fiind una dintre tehnologiile de viitor în ceea ce privește procesul de sudare. 

Aplicații de sudură cu laser

Un proces modern, sudura cu laser este una dintre cele mai moderne tipuri de suduri, alături de sudarea cu fasciculi de electroni. Ambele tipuri de suduri sunt deosebit de scumpe, însă reprezintă tehnologii de viitor, care asigură durabilitate elementelor sudate. 

Alegerea aparatului de sudură

Pentru a alege un aparat de sudură trebuie să ai în vedere nevoia ta de lucru. Ai nevoie de un produs profesional sau vrei să sudezi doar ca hobby, în proiecte de gospodărie? Care este gradul tău de pregătire și cât cunoști despre tehnica de sudare?

Alegerea aparatului de sudură are în vedere toate aceste aspecte, deoarece vei găsi aparate TIG, WIG, MIG-MAG sau MMA la prețuri diferite și cu caracteristici diferite. 

În prezent, cele mai utilizate tipuri de aparate de sudură sunt  cele cu înveliș protector cu gaz inert, aparate care mai sunt cunoscute sub numele de aparate de sudură cu argon. 

Aceste tipuri de aparate de sudură sunt fiabile și precise și pot fi folosite indiferent dacă ești avansat în procesul de sudare, sau ești începător și abia reușești să iei contact cu primele informații despre aparatele de sudură. Sudurile realizate cu ajutorul aparatelor de sudură cu gaz inert sunt MIG-MAG și TIG sau WIG. 

Ce poți suda cu ajutorul aparatului de sudură?

Utilizarea aparatelor de sudură se folosește atunci când vrei să unești două elemente metalice, cum ar fi spre exemplu în cazul rafturilor metalice, cum ar fi în cazul gardurilor folosite pentru împrejmuire sau chiar în industria producătoare de mașini.

Aparatul de sudură este un obiect complex care rezolvă chiar și problematica țevilor pentru instalații, acolo unde nu se poate interveni prin alte mijloace. Nu in ultimul rand, sudura joacă un rol important în crearea elementelor stilistice, în cazul mobilierului pentru stilul industriale sau în alte situații particulare care necesită lipirea elementelor metalice.