4 tipuri de sticle de vin și semnificațiile lor

Te-ai gândit vreodată că ți-ai putea da seama dacă vinul pe care îl cumperi este de calitate sau nu doar analizând sticla în care este îmbuteliat? Ei bine, există oameni care știu că fiecare recipient folosit pentru licoarea lui Bachus are o poveste anume ce influențează în mare parte și băutura. De-a lungul timpului, numele localității de unde provenea un vin a devenit marca acestuia, iar forma sticlei a făcut parte din brandingul ce-l diferenția de alte sortimente. Chiar dacă în zilele noastre există numeroase tipuri de sticle de vin, cei mai mulți producători folosesc patru forme extrem de familiare. Iată ce semnifică acestea:

Sticla burgundă

Principalele sale caracteristici sunt umerii lăsați și părțile laterale mai late. Este una dintre cele mai des întâlnite sticle pentru alcool și se folosește în mod clasic pentru îmbutelierea vinurilor Pinot, Shirah și Chardonnay. Sticla burgundă are un aer țărănesc asemenea oamenilor din regiunea Burgundia, care i-au rămas fideli și astăzi deoarece corpul său cilindric și diametrul inspiră multă încredere. Se presupune că această formă a sticlei exclude decantarea vinurilor cu depuneri. Sticla burgundă a fost inventată în secolul al XIX-lea și se crede că formele sale curbate există doar pentru că acest tip de design a fost ușor de creat de producătorii de sticlă.

Sticla Bordeaux

Acest model a apărut imediat după faimoasa sticlă burgundă și a devenit rapid gazda a două dintre cele mai populare vinuri roșii din întreaga lume: Merlot și Cabernet Sauvignon. Sticla Bordeaux sau bordoleză se diferențiază de cea burgundă prin forma umerilor care sunt puternic profilați. Modelul a apărut în anul 1825 când marchizul d’Aligre îmbuteliază vinul Château Bel Air, Margaux, în astfel de recipiente. Sticla își dovedea eficiența pentru depozitarea în stivă, dar și rezistența în timpul transportului. Totuși, se pare că forma sa ar fi fost aleasă pentru a reține mai bine materiile solide în suspensie, care se depuneau pe măsură ce vinul îmbătrânea și apărea neplăcuta posibilitate de a turna în pahare un vin tulbure.

Sticla tip riesling de rhin

Numită și alsace, acest tip de sticlă a găzduit inițial vinurile seci sau dulci de Riesling, dar ulterior a fost folosită și pentru băuturile Gewürztraminer. Poetic, francezii au denumit-o „la flûte rhénane” deoarece are o formă delicată, elegantă, înaltă, cu umeri și bază înguste. Acest model ar fi apărut pentru că principala cale de transport a vinurilor era pe râul Rin. Navele erau mici, așa că și sticlele de vin trebuiau să fie subțiri ca să poată fi depozitate cât mai multe pe vasele comerciale. În plus, condițiile de transport erau mult mai blânde decât pe mare așa că au permit utilizarea unei sticle atât de suple.

Sticla Sparkling

Este o sticlă recomandată pentru îmbutelierea vinurilor spumante fermentate în tanc. Are o formă mai groasă și este mai grea tocmai pentru a rezista la presiunea ridicată și a îmblânzi acele bule încântătoare din vin. Sticla Sparkling are umerii înclinați ușor și o gropiță adâncă în partea de jos, lucru ce-i crește puterea.

 

Acestea sunt cele mai comune tipuri de sticle ce fac parte din tradițiile îndelungate ale regiunilor viticole istorice și care au colindat tot globul până când au devenit parte a limbajului cotidian al vinului.