5 probleme dentare pe care le poți avea după vârsta de 60 de ani

Înaintarea în vârstă este unul dintre factorii care pot provoca probleme de ordin stomatologic. Conform studiilor, aproximativ 75% dintre adulții cu vârsta de peste 60 de ani se confruntă cu pierderea parțială sau totală a dinților permanenți, din cauza unor afecțiuni ale sănățății orale dar nu numai. Printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă seniorii trecuți de pragul de 60 de ani se numără următoarele:

Infecțiile gingivale

Infecția gingivală este definită drept acea condiție medicală care apare atunci când, la nivelul țesuturilor din jurul dinților se acumulează depuneri de placă bacteriană. Gingivita este prima etapă a paradontozei și este ușor de recunoscut datorită simptomelor specifice, respectiv: umflarea, înroșirea și sângerarea gingiilor. Gingivita este, însă, reversibilă dacă este identificată la timp și dacă pacienții urmează un tratament adecvat, prescris de medicul dentist.

Cariile

Seniorii trecuți de 60 de ani pot dezvolta în continuare carii dentare sau radiculare dacă s-a produs retragerea gingiei. Ca metode de prevenire a acestei probleme specialiștii recomandă folosirea pastei de dinți fluorurate și a aței dentare, precum și controlale de rutină în cabinetul medicului dentist.

Dinții sensibili

Sensibilitatea dinților este o problemă legată de perierea prea agresivă a acestora sau chiar de folosirea unei periuțe cu perii tari. De asemenea, degradarea smalțului dentar sau dinții crăpați pot favoriza simptomele dinților sensibili. Periajul corect și utilizarea unei paste de dinți desensibilizate, pot ameliora treptat această problemă.

Gura uscată

Gura uscată sau xerostomia este cauzată deseori, în cazul persoanelor vârstnice, de administrarea anumitor medicamente. La fel ca și în situația cariilor radiculare, sindromul de gură uscată poate avea drept consecință pierderea dinților. Dacă te numeri printre pacienții care suferă de edentație din diverse cauze, ia în considerare intervenția de implant dentar în București.

Cancerul bucal

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de cancer oral crește. Conform cercetărilor efectuate în cadrul Societății Americane de Cancer, anual sunt depistate aproximativ 35.000 de pacienți care suferă de această boală periculoasă. Controalele regulate, evitarea obiceiurilor nocive (printre care și fumatul), dar și igiena orală riguroasă sunt doar câteva dintre cele mai eficiente metode de a preveni simptomele cancerului bucal.

Cum pot fi prevenite problemele dentare la vârstnici?

Sănătatea orală poate fi menținută chiar și după vârsta de 60 de ani. Iată câteva dintre cele mai utile recomandări de profilaxie:

  • utilizarea pastelor de dinți cu fluor;
  • utilizarea apei de gură antiseptice după periajul dentar;
  • utilizarea aței dentare;
  • clătirea zilnică a gurii cu fluor;
  • evitarea tutunului, a alcoolului și a cafelei;
  • evitarea consumului de zahăr și de băuturi sau alimente cu aciditate crescută;
  • mestecarea gumei fără zahăr, pentru stimularea producției de salivă;
  • vizitele regulate la medicul dentist.