5 Sfaturi Utile Înainte să Cumperi o Drujbă

Drujba este o ustensilă utilă pe lângă casa omului, mai ales dacă te numeri printre cei cu o gospodărie mare, unde tot timpul este ceva de făcut. Drujba nu ar trebui să-ți lipsească din colecția de unelte, mai ales dacă ai de tăiat des lemne, multe ramuri uscate din copaci sau ai de tuns și întreținut pomii din grădină.

În cazul în care lucrările sunt complexe și copacii pe care îi ai de tăiat sunt prea mari, un fierăstrău manual nu te va ajuta prea mult pentru a îndepărta ramurile mari și uscate din copaci, așa că ar trebui să te orientezi către modele de motofierăstraie și drujbe. Un fierăstrău electric în schimb este util pentru tăierea ramurilor copacilor.

Mulți dintre cei care au lucrat cu diverse unelte prin gospodărie sunt de părere că nimic nu se compară cu o drujbă performantă.

Dacă te gândești să achiziționezi o drujbă pentru lucrări de întreținere în grădină cum este tăierea copacilor mici sau a ramurilor, poți opta chiar și pentru o variantă pe baterii care își va face eficient treaba.

Spre deosebire de o drujbă electrică, cea pe benzină este mai puternică. Însă dacă acest instrument nu este folosit de un profesionist sau de un pădurar, atunci nu este nevoie de o drujbă foarte puternică. 

Ușor de întreținut

Întreținerea cu ulei a lanțului este singura operațiune de întreținere necesară când ai o drujbă electrică. Motorul trebuie să fie amorsat înainte de utilizare, și trebuie tras de un cablu pentru a aprinde motorul drujbei, în cazul echipamentelor pe benzină.

Mai puțin recul

Reculul are loc dacă lanțul din bară intră într-un obiect, sau dacă lanțul este prins în tăietură când lemnul se închide. Acest contact provoacă o reacție, lovind bara de ghidare și împingând-o înapoi. Reculul poate face utilizatorul drujbei să scape instrumentul de sub control, ceea ce poate provoca accidente.

Nu necesită combustibil

Pentru că funcționează cu ajutorul curentului electric, drujbele electrice au nevoie de perioade mai scurte de recuperare în comparație cu cele care funcționează pe benzină. Drujba electrică trebuie să fie conectată la o priză. Pentru că nu funcționează cu combustibil, acest lucru înseamnă că sunt mai prietenoase cu mediul și mai sigure.

Funcționare silențioasă

Drujbele electrice fac mai puțin zgomot decât cele care funcționează pe bază de combustibil. Atunci când se măsoară sunetul făcut de o drujbă electrică variază între 90 și 120 decibeli, iar cele pe benzină scot între 106 și 117 decibeli. 

Ușor de depozitat

Pentru a o depozita drujba electrică, trebuie doar să cureți bine lanțul.  În cazul unei drujbe pe benzină, trebuie scoasă benzina și uleiul înainte de a fi depozitată.

În concluzie, drujba este un echipament necesar în aproape orice gospodărie. Poți achiziționa pentru început o drujbă performantă, însă ușor de manevrat, mai ales dacă nu ai experiență în utilizarea acesteia. Pe măsură ce activitățile se intensifică, poți trece la un model de drujbă profesional.