6 situatii in care un psiholog te-ar putea ajuta

Te-ai intrebat vreodata daca un psiholog ar putea sa te ajute? Desi majoritatea oamenilor stiu ce inseamna psihoterapia, in general, multi nu stiu ce probleme pot fi rezolvate cu ajutorul unui psiholog. 

Unele dintre cele mai intalnite situatii in care oamenii apeleaza la ajutorul unui psiholog sunt:

Esti nefericit, depresiv, coplesit. Acestea sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii cauta ajutorul unui psiholog. Daca solicitarea ajutorului este ingreunata dificultatea cu care ai acces la intalniri sau lipsa timpului, poti apela la ajutorul unui psiholog online

O anumita problema care iti afecteaza viata, cum ar fi fobia sau insomnia. In aceasta situatie, este foarte important sa gasesti un psiholog cu pregatire si experienta in tratarea problemei identificate. Poate fi dificil sa gasesti in vecinatate un psiholog potrivit pentru problemele tale atunci cand locuiesti in provincie, comparativ cu gasirea unui psiholog Bucuresti, iar in acest caz ai putea sa alegi sedintele de psihoterapie online. 

O gestionare nesanatoasa a problemelor. Cateva exemple in acest sens sunt furia la locul de munca, mancarea excesiva emotionala sau abuzul de substante. Desi acestea s-ar putea incadra in grupul de mai sus de probleme specifice, ele sunt comportamente care sunt, de asemenea, rezultatul unor modalitati ineficiente si nesanatoase de a face fata suferintei.

Treci printr-o situatie dificila si ai nevoie de sprijin. Unele situatii sunt pur si simplu coplesitoare. De exemplu, esti diagnosticat cu cancer sau ai pierdut un copil. Poate fi util sa ai sprijinul unui psiholog care te poate incuraja sa faci fata intr-un mod sanatos.

Te lupti cu probleme de cuplu. Psihoterapia poate aborda aceste probleme in multe moduri. Poti alege sedintele de psihoterapie de cuplu care se te ajute pe tine si partenerul tau sa rezolvati diferentele sau poti alege psihoterapia individuala. Multi oameni aduc problemele legate de incredere in relatiile lor. Terapia individuala te poate ajuta, de asemenea, sa-ti clarifici gandurile si sa schimbi tiparele nesanatoase.

Auto-imbunatatire sau auto-explorare. Psihoterapia poate fi o modalitate excelenta de a obtine sprijin profesional si o noua perspectiva pe masura ce faci schimbari personale cum ar fi avansarea la locul de munca sau cresterea copilului. 

Psihologi diferiti au seturi diferite de abilitati si utilizeaza interventii diferite – chiar si atunci cand abordeaza aceleasi probleme. Dar, ar putea alege, de asemenea, o abordare speciala pe baza problemei tale. 

Psihoterapia este mai mult decat a da sfaturi  pentru a gestiona o anumita problema. Este vorba despre a ajuta oamenii sa se vindece, sa dobandeasca abilitati pentru a face fata mai bine, sa dezvolte un sentiment mai puternic de sine si sa alimenteze un puternic sentiment de bunastare. Multi oameni au nevoie de sprijin, mai ales cand duc lupte grele, cum ar fi boli mintale grave sau relatii traumatizante din trecut. 

Indiferent care este situatia care te indreapta spre cabinetul psihologic, poti profita la maxim de sedintele programate, clarificandu-ti obiectivele sau lucrand cu psihologul pentru a intelege mai bine ce doresti sa obtii. Apoi, impreuna cu psihologul, te vei putea imbunatatii pe tine si iti vei imbunatati viata.