Cum alegi specialistul potrivit – ce face fiecare dentist în parte

Îți mai amintești…prima vizită la stomatolog? Poate erai ținut timid de mână de mama, poate erai în cabinetul școlii. Cu siguranță, prima vizită la stomatolog zace în mințile multora dintre noi – de aceea, e ideal dacă este o primă vizită plăcută, nicidecum una traumatizantă. 

Totuși, auzim adesea oameni spunând că merg la stomatolog, neștiind că, de fapt, astăzi, această profesie este împărțită în mult mai multe ramuri. Pe vremuri, stomatologul era unul singur. 

Astăzi, pentru că medicina dentară a evoluat incomensurabil, și medicii stomatologi s-au specializat pe diferite ramuri. Un medic dentar generalist poate face, de exemplu, un curs endodontie Iasi pentru a se perfecționa în mai multe ramuri ale medicinii orale, însă e vital să știi cum să alegi specialistul de care ai nevoie, dar și ce face, practic, fiecare dentist în parte. 

Medicina dentară este una dintre cele mai ample ramuri ale medicinei – și este în continuă evoluție. Întocmai pentru că tehnologiile și instrumentele avansează zilnic, specialiștii trebuie să se asigure că sunt în permanență ancorați la cele mai noi tendințe. În acest domeniu, învățarea nu se oprește niciodată – un specialist bun va căuta mereu să facă cât mai multe cursuri stomatologie Iasi pentru a se perfecționa continuu. 

 

Ramurile stomatologiei

Conceptul de stomatologie așa cum îl cunoaștem astăzi poate fi împărțit în patru categorii principale, fundamentale: 

  1. Medicină orală și radiologie – practic, această ramură cuprinde toate aspectele stomatologiei care nu sunt chirurgicale. Ne referim aici la diagnosticarea primară și la tratarea unor afecțiuni orale. Pe de altă parte, radiologia este ramura fără de care diagnosticarea nu ar fi la fel de precisă (și, uneori, nici măcar posibilă), ea ocupându-se de radiografierea, scanarea dinților și structurilor conexe.
  2. Chirurgia orală și maxilo-facială – această ramură a medicinei dentare se ocupă cu diagnosticarea și tratarea chirurgicală a tuturor bolilor și afecțiunilor care implică părți funcționale / estetice ale țesuturilor tari, dar și moi, în ce privește: capul, gâtul, cavitatea orală, dinții, maxilarele și gingiile. 
  3. Protetica dentară – când vine vorba despre protetica dentară, ne referim la acea ramură a stomatologiei care este responsabilă de restaurarea funcției, esteticului și sănătății orale ale pacienților care și-au pierdut dinții; practic, această ramură se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă cu dinți artificiali care preiau atât funcțiile, cât și aspectul dinților naturali. 
  4. Stomatologia conservativă și endodonția – în stomatologia conservativă se diagnostichează, previn și tratează boli legate de dinți, iar endodonția se ocupă cu tratarea afecțiunilor pulpei dentare. 

Deși acestea sunt ramurile principale ale stomatologiei, e nevoie de mai mult de atât pentru a ști cărui expert ar trebui să i te adresezi, în funcție de afecțiunile sale. Să spunem că ai un dinte lipsă – știi la ce specialist dentar trebuie să mergi? Pentru a-ți răspunde la această întrebare, ți-am pregătit un ghid cu lucrurile de care se ocupă fiecare stomatolog în parte – pentru că e vital să te adresezi specialistului corect. 

Medicul stomatolog generalist – este cel pe care (să sperăm) că îl vizităm cu toții cel mai des, pentru controlul de rutină. Acești medici se ocupă de cariologie (identificarea și tratamentul cariilor dentare), dar și de profilaxie dentară (proceduri de prevenție ale afecțiunilor) și protetică mobilă și fixă. 

Medicul ortodont este specialistul responsabil de corectarea poziției dinților, dar și a mușcăturii (numite „ocluzie” în stomatologie). Practic, medicul ortodont va fi cel pe care îl vei vizita cel mai des dacă ai nevoie de aparat dentar. El este responsabil de tratamentul cu aparat dentar, fie el fix sau mobil – iar ortodonția este dedicată nu doar copiilor (acesta este doar un mit), ci și adulților. Indiferent de vârstă, te poți bucura de un tratament care să corecteze poziția dinților tăi. 

Medicul endodont este medicul responsabil de tratamentul – sau retratamentul – unui canal dentar afectat. Practic, canalele noastre dentare ascund vase de sânge și nervi; când aceștia se infectează, avem nevoie de un tratament endodontic pentru ca dintele să nu aibă nevoie să fie extras. Sigur ai auzit de tratamentul de canal – ei bine, specialistul endodont este cel responsabil cu această activitate.