Spre deosebire de un simplu grup de Facebook sau de un curs despre antreprenoriat, clubul vine la pachet cu o comunitate vie, activă, care respiră același aer cu tine și, ocazional, aceleași deadline-uri nerealiste. Într-un astfel de club nu este doar despre a învăța și a fi la zi cu tendințele și schimbările din domeniu, ci despre conexiuni reale, despre susținere constantă și alternative solide de colaborare!
Imaginează-ți o încăpere plină de oameni care nu se uită cu o sprânceană ridicată la tine atunci când spui „scalabilitate”, „model de monetizare” sau „MPV” și care nu-ți zic „mai degrabă ia-ți o slujbă stabilă” când le povestești despre ideea ta de startup pe bază de abonament online. Exact, un club antreprenori este fix acest loc pe care tocmai ți l-ai imaginat.
Cluburile de antreprenori sunt comunități – online, offline sau hibride – unde oamenii care au (sau vor să aibă) afaceri se întâlnesc ca să învețe, să se sprijine, să facă schimburi de idei și uneori chiar să colaboreze în proiecte reale. Nu e un cult – deși, sincer, uneori pare a fi unul, având în vedere câtă pasiune se investește în discuții despre procese, branding sau optimizarea conversiilor. Pe scurt, un fascinant spațiu al creșterii și învățării constante!
Spre deosebire de un simplu grup de Facebook sau de un curs despre antreprenoriat, clubul vine la pachet cu o comunitate vie, activă, care respiră același aer cu tine și, ocazional, aceleași deadline-uri nerealiste. Într-un astfel de club nu este doar despre a învăța și a fi la zi cu tendințele și schimbările din domeniu, ci despre conexiuni reale, despre susținere constantă și alternative solide de colaborare!
Club antreprenori – de ce și cum poate face diferența în dezvoltarea afacerii tale?
Pentru că, să fim sincer, antreprenorialul este adesea „un sport solitar”, de anduranță. Te trezești cu idei noapte, te întrebi dacă faci bine sau dacă o să-ți explodeze cardul de firmă, și uneori ai nevoie de cineva care a trecut prin aceleași „furtuni”. Într-un club antreprenori fix de asta ai parte: de o plasă de siguranță și o doză sănătoasă de impuls, de normalitate. Când vezi că și alții ca tine au trecut prin același experiențe, că și ei au eșuat, că și eu s-au încurcat în contabilitate, dar ulterior au ieșit la liman și au făcut-o foarte frumos, te simțit mult mai încrezător în forțele propriii.
De altfel, dispui și de sfaturi imediat aplicabile, viabile, pentru că exact asta li s-a întâmplat și lor. În plus, majoritatea cluburilor sunt foarte atent structurale – sunt organizate întâlniri regulate, ateliere și training-uri, sesiuni de Q&A cu antreprenori consacrați sau mentori în industrie. Practic, este un spațiu în care crești în mod accelerat, tocmai pentru că înveți nu doar prin propriile greșeli – știind ce și cum să iei din ele –, ci și din ale altora. Și înveți, de asemenea, și din reușitele acestora. Îți poți da seama, cu siguranță, că este mult mai practic (și chiar mult mai prietenos cu bugetul tău) în acest fel!
Cum funcționează un club de antreprenori?
Fiecare club are specificul său, dar, în esență, ele funcționează pe bază de membership – cu alte cuvinte, te înscrii, plătești o sumă (lunară sau anuală, depinde) și primești acces la resurse și la evenimente exclusive. Unele cluburi sunt dedicate antreprenorilor aflați la început de drum, iar altele sunt mixte, dar există și cluburi destinate exclusiv antreprenorilor deja în rulaj consistent.
Mai toate cluburile pentru antreprenori au câțiva piloni clari: întâlniri recurente (fizice sau online), mentorat, acces la o rețea solidă de profesioniști și crearea unui spațiu sigur unde poți întreba (aproape) orice – de la „cum fac un plan de afaceri în conformitatea a ceea ce am până în prezent”, până la „deci, până la urmă, ce este un landing page și cum îl optimizez?”
Uneori se organizează și retreat-uri sau tabere – și, da, acolo se întâmplă magia: de la brainstorming-uri de pe terase cu vedere la munte, până la discuții de bussiness în jurul focului de tabără. Networking & un vin de calitate egal idei bune garantate!
De ce merită să te înscrii într-un club pentru antreprenori?
E foarte simplu și nu ar trebui să existe nicio rușine în asta: pentru că singur deseori e foarte greu. Făcând parte dintr-un club dedicat antreprenorilor, înveți lucruri concrete, dar mai ales te simți încurajat, te simți capabil. Te încarci cu energie faină, pozitivă, și cu determinare. Și, uneori, mai ales în business, un „hai că poți” spus la momentul potrivit face cât o finanțare pree-seed.
De asemenea, făcând parte dintr-un club, ai vizibilitate mai mare. Într-o comunitate activă, este mult mai ușor să găsești colaboratori, furnizori și… chiar investitori. Ai un nou produs? Dacă ai ocazia, fă un demo în cadrul clubului. Cauți feedback? Primești în timp real – sincer și constructiv, fără interese. Și nu sub formă de comentarii pasiv-agresive, ci de la oameni care chiar știu cum e să pornești ceva de la zero.
Poate cel mai important: înveți cum să-ți setezi un mindset de succes. Știi glumea aceea cum că 80% din antreprenoriat se desfășoară mental, iar restul… tot mental? Nu e departe de adevăr. Un club îți modelează gândirea, îți arată că problemele și piedicile sunt absolut normale, și că a cere ajutor nu a fost niciodată un semn de slăbiciune, ci un semn de inteligență emoțională!
Și dacă nu sunt genul care să se potrivească într-un astfel de club?
Nu există sub nicio formă „genul care să se potrivească într-un astfel de club”. Dacă ai o idee de afacere sau deja conduci una și te întrebi „oare sunt singurul care nu prea înțelege cum trebuie să facă o campanie pe Facebook?”, înseamnă că exact într-un club pentru antreprenori ar trebui să fii. Cluburile nu sunt doar pentru extravertiți sau pentru cei care au deja cifre impresionante, un renume în antreprenorial.
Ele sunt și pentru cei care vor să învețe, vor să crească și, eventual, să nu mai simtă că doar ei au toată presiunea pe umeri (da, și asta de poate ajuta foarte mult – să știi că nu ești doar tu într-o astfel de situație)! Important este să ai curiozitate, să ai determinare, deschidere, și să înscrii cu inima (și mai ales cu urechile, rămânând între noi!) deschise.