Atomizoare și pompe pentru stropit

Un atomizor, o pompă pentru stropit, un pulverizator sau un fertilizator sunt folosite pentru a putea împrăștia fertilizatori pe o cultură din agricultură.

Calitatea fertilizatorilor este extrem de importantă pentru agricultură, alături de cea a dispozitivului folosit. Rolul unui atomizor este de a produce un spray cât mai omogen cu putință, pentru a asigura o distribuție echilibrată a fertilizatorului sau a substanței folosite.

Cum funcționează un atomizor

Un atomizor funcționează într-un mod simplu. Cu ajutorul unui motor, substanța folosită este pusă sub presiune, pulverizând, astfel, un lichid sau vapori de gaz către destinația dorită. 

Ce atomizoare să folosim?

Atomizoare profesionale

Există două tipuri: profesionale și portabile. Cele profesionale au un motor mai puternic și un rezervor mult mai mare, cu o autonomie mai mare de rulaj față de cele portabile. Acestea pot fi folosite fără probleme de către cei care practică agricultura ca un hobby şi nu sunt foarte scumpe. În schimb, majoritatea atomizoarelor profesioniste funcționează pe un combustibil, cel mai des întâlnit fiind benzina. Alege mărimea atomizorului în funcție  mărimea terenului unde vei împrăștia substanțele. Dacă ai doar o grădină mică în spatele casei, care nu necesită prea multă mentenanță, atunci poți opta și către o pompă simplă pentru stropit sau un atomizor portabil.

Atomizoare portabile

Un atomizor portabil este îndeajuns de mic să poată fi folosit doar cu o mână și poate fi perfect pentru o grădină de mici dimensiuni. Acesta este, de obicei, 100% electric și dispune de un acumulator care se încarcă destul de rapid. Datorită dimensiunilor, poate fi folosit în locuri greu accesibile, însă rebuie să fie conectat la o pompă de stropit electrică, deoarece necesită o alimentare continuă.

Ce este o pompă pentru stropit

O pompă pentru stropit poate fi orice tip de dispozitiv care „transformă” un lichid în spray sau vapori, dar ele diferă prin modalitatea prin care efectuează procesul. O pompă pentru stropit poate fi un atomizor, un fertilizator, o stropitoare, un pulverizator și multe altele. Exista pompe de stropit cu acumulator cum este aceasta de la Micul Fermier, de 18l, care usureaza mult munca in livada sau gradina. 

Pulverizatoare

Un pulverizator poate fi folosit la o scară largă precum un atomizor, dar nu dispune de un motor electric. Este destul de similar cu o stropitoare, folosindu-se de energia mecanică, doar că este intenționat pentru un teren de dimensiuni mai mari.

Fertilizatoare

Acestea au rolul specific de a împrăștia substanțe de fertilizare pe un teren agricol. Au mărimi diferite și pot fi 100% electrice, iar cu ajutorul lor se pot împrăștia îngrășăminte și pesticide. 

Indiferent de tipul de pompă de stropit de care ai nevoie, fii sigur că ai toate informațiile necesare și că decizia pe care o iei o să fie una informată.