Avantajele testelor online Brio. Cum îi ajută pe elevi

Evaluarea este o latură esențială a procesului educațional. Aceasta are rolul de a verifica dacă transmiterea informațiilor s-a făcut corect și complet și dacă elevul și-a însușit competențele necesare. Pentru ca evaluarea să fie constructivă, testele trebuie să fie realizate corespunzător. Itemii trebuie să fie relevanți pentru cunoștințele verificate și potriviți pentru nivelul copilului. Dacă în trecut testele se dădeau doar pe hârtie, astăzi avem la dispoziție și evaluarea online. Multe dintre testele de pe internet sunt similare celor clasice, dar există și teste moderne Brio, standardizate. Acesta au anumite avantaje care cresc eficiența evaluării, lucru care influențează pozitiv întreg demersul educațional.

Itemii testelor online Brio sunt adaptați și variați

Cerințele pe care elevul trebuie să le rezolve în cadrul unui test se numesc itemi. Pentru ca evaluarea să aibă acuratețe și relevanță, aceștia trebuie atent construiți și formulați. De exemplu, testele la română pentru clasa a 6-a trebuie să aibă itemi selectați pentru cunoștințele predate în cadrul fiecărei unități din programă. Testele Brio au o bază de mii sau zeci de mii de itemi, adaptată pentru fiecare etapă școlară și capitol. 

Itemii sunt diferiți la fiecare accesare

Datorită numărului mare de itemi disponibili pentru fiecare nivel și unitate de învățare, testele Brio sunt diferite la fiecare accesare. Elevul își poate testa cunoștințele de mai multe ori, până este sigur că le-a deprins complet. Itemii au fost testați și calibrați pe grupuri de elevi români, astfel că evaluarea are o acuratețe ridicată.

Testele online Brio sunt dinamice

Sistemul de testare Brio generează itemii pentru fiecare test, dar aceștia nu rămân la fel până la final. În funcție de performanța elevului, aceștia se modifică. Dinamismul testelor elimină riscul ca acestea să fie prea dificile ori prea ușoare pentru elev. Evaluarea oferă o imagine exactă a performanțelor elevului, la fiecare testare.

Testele online Brio sunt ușor de accesat

Pentru evaluarea competențelor de matematică, limba română sau de literație este nevoie de un cont pe platforma Brio. Te poți înscrie ca părinte sau elev. Completezi formularul de înscriere, validezi linkul primit pe email și poți începe testarea. Selectezi clasa și capitolele pe care vrei să le verifici și sistemul generează itemii, pe care trebuie să îi rezolvi într-un anumit timp. După ce termini, apeși butonul de finalizare a testului și platforma îți oferă un raport de evaluare. Acesta nu îți arată baremul, ci informații exacte despre nivelul cunoștințelor și al competențelor. De asemenea, primești recomandări de îmbunătățire a învățării.

Testele online Brio sunt instrumente de verificare a cunoștințelor eficiente și constructive. Avantajele pe care le au le fac ideale pentru elevii de toate vârstele, de la clasele primare la clasa a 12-a.