Blefaroplastia transconjunctivală: Ce este și când ai nevoie de această procedură?

Pielea din jurul ochilor este foarte fină, așa că în acea zonă vor apărea primele semne ale îmbătrânirii. Pleoapele căzute, pungile de sub ochi, cearcănele și ridurile, oricât de fine, ne pot face să arătăm mai bătrâni decât suntem de fapt și permanent obosiți. Din fericire, există soluții pentru astfel de probleme, iar una dintre acestea este blefaroplastia transconjunctivală.[1]

Ce este blefaroplastia transconjunctivală

Blefaroplastia este o procedura chirurgicală la care se apelează pentru a îndepărta excesul de piele, grăsime și mușchi din zona ochilor. Uneori, este realizată în combinație cu alte proceduri, cum ar fi un lifting al sprâncenelor ori un lifting facial.[1]

Se poate efectua atât la nivelul pleoapei superioare, cât și al celei inferioare, în funcție de localizarea problemei. În cazul acelor pacienți pentru care problema nu este reprezentată de excesul de piele, ci de o acumulare de grăsime la nivelul pleoapei inferioare, se recomandă blefaroplastia transconjunctivală.

Aceasta este o intervenție minim invazivă, ce permite tratamentul cu succes al pungilor de sub ochi prin repoziționarea sau excizia grăsimii perioculare. Avantajul acestui tip de blefaroplastie este acela că incizia se realizează in interiorul pleoapei inferioare, ceea ce înseamnă că nu există riscul unei cicatrici.[3]

Cui se adresează 

În general, cei mai buni candidați pentru blefaroplastie sunt persoanele sănătoase, care au așteptări realiste legate de rezultatul intervenției. Majoritatea au peste 35 de ani, dar această operație poate fi efectuată și mai devreme, ca atunci când pleoapele căzute sunt ereditare, de exemplu.[2]  

În ceea ce privește blefaroplastia transconjunctivală, dat fiind că această procedură rezolvă doar problema acumulării de grăsime, nu și pe cea a pielii în exces, este recomandată în special persoanelor care au pungi sub ochi, dar o laxitate minimă până la moderată a pleoapei inferioare, deci persoanelor mai tinere. 

Această procedură mai este indicată persoanelor cu antecedente de cicatrizare hipertrofică și de blefaroplastie sau cu risc de retracție a pleoapei inferioare.[3]

Contraindicații și posibile complicații 

Blefaroplastia transconjunctivală nu este recomandată persoanelor care au blefarită (o inflamație a marginii pleoapelor), sindromul de ochi uscat sau orbitopatie și nici celor  care suferit intervenții chirurgicale refractive cu mai puțin de 6 luni în urmă.

De asemenea, nu se recomandă fumătorilor (poate predispune pacienții la anomalii ale filmului lacrimal și la boli ulterioare ale suprafeței oculare), celor care iau anticoagulante (administrarea acestora trebuie întreruptă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație), niacină sau echinaceea (pot predispune pacientul la boli oculare).

Deși riscul de a se întâmpla acest lucru este scăzut, pot să apară unele complicații, printre care și: 

  • Abraziuni ale corneei; 
  • Hemoragie orbitală; 
  • Infecții; 
  • Retracția pleoapelor inferioare; 
  • Lagoftalmie;
  • Ectropion; 
  • Strabism; 
  • Expunerea corneei; 
  • Epiforă.[3] 

La ce să te aștepți după operație 

Blefaroplastia durează, de obicei, 1-3 ore, în funcție de complexitatea operației, și se realizează în regim ambulatoriu, cu anestezie locală sau generală. Sunt raportate adesea ușoare dureri postoperatorii, ce persistă timp de 1-2 zile, pentru ameliorarea cărora pot fi prescrise analgezice. 

Pentru a minimiza edemul și echimoza, se recomandă aplicarea de comprese cu gheață în jurul ochilor în primele 24 de ore; de asemenea, vei fi sfătuit să dormi cu capul ridicat timp de o săptămână și să eviți efortul fizic intens timp de 2 săptămâni.[3] 

Blefaroplastia transconjunctivală te va ajuta să scapi de acele pungi inestetice de sub ochi, dar nu elimina și pielea în exces. Îți poate îmbunătăți aspectul și reda încrederea în tine, dar trebuie să ai așteptări realiste. Este important să discuți cu chirurgul tău și să alegeți, împreună, procedura sau procedurile ce te vor ajuta să obții rezultate dorite. 

Bibliografie: 

  1. “Blepharoplasty – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174. Accessed 7 Apr. 2022.
  2. “Blepharoplasty (Eyelid Surgery).” WebMD, WebMD, 18 Sept. 2003, www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-eyelid-surgery. Accessed 7 Apr. 2022.
  3. Raggio, Blake S, and Ryan Winters. “Lower Lid Transconjunctival Blepharoplasty.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 29 Dec. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545179/#article-18378.s4. Accessed 7 Apr. 2022.