Care este temperatura ideală a apei din piscină și cum o poți obține

Momentele de relaxare la piscină sau sporturile acvatice nu trebuie să depindă de condițiile meteorologice sau de temperatura exterioară. Atât pentru bazinele interioare, cât și pentru cele în aer liber, există soluții eficiente de încălzire a apei.

Temperatura ideală pentru adulți este de 22-23 de grade Celsius, iar pentru copii trebuie să fie cu 2-4 grade mai mare. Pentru mai mult confort însă, sunt permise și temperaturi de 29 de grade în cazul piscinelor de agrement pentru adulți. Bebelușii, copiii mici și oamenii în vârstă au nevoie de o temperatură mai mare, de până la 30-31 de grade Celsius.

Există mai multe metode prin care poți aduce temperatura apei din piscină la nivelul dorit. 

Pompa de căldură 

Pompa de căldură pentru piscină aer-apă funcționează ca un aparat de aer condiționat, doar că principiul este inversat: căldura este extrasă din aer, pentru a fi folosită la încălzirea apei din bazin. Sursa acestei energii este soarele, din acest motiv soluția de încălzire este una prietenoasă cu mediul înconjurător și se înscrie în rândul energiilor regenerabile. Există și modele care pot fi utilizate chiar și pentru răcirea apei din piscină, în zilele toride de vară.

Schimbătorul de căldură 

Una dintre cele mai folosite surse de încălzire a apei din piscină este chiar centrala termică a casei. Principiul de funcționare este asemănător unui calorifer montat în piscină: din centrala termică pleacă apă la o temperatură de aproximativ 90 de grade Celsius, ajunge în piscină și se întoarce cu o valoare de 70 de grade Celsius. 

Încălzitorul electric

Încălzitorul electric este varianta potrivită pentru bazinele de mici dimensiuni. Acesta  are nevoie de o sursă de alimentare trifazată și încălzește apa în cel mai scurt timp. Din păcate însă, are un consum ridicat de energie electrică în timpul exploatării. 

Prin urmare, poți alege sistemul de încălzire care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale și ale familiei.