Care sunt avantajele psihologice ale unui tratament cu implanturi dentare?

Conform definitiei din DEX, un implant este un „tesut, organ sau obiect cu rol functional” ori un „material natural sau artificial implantat in organism”. Prin urmare, implanturile dentare sunt dispozitive create special pentru a inlocui dintii lipsa ai pacientilor, aceasta fiind considerata in prezent cea mai populara si eficienta metoda, cu o rata de succes de peste 95%.

Tehnic, aceste implanturi dentare au rolul de a inlocui dintii lipsa si a ajuta pacientii sa aiba o dantura completa, o mai buna igiena orala, dar imbunatatesc in acelasi timp si procesele de masticatie si vorbire. Totusi, un alt efect deseori trecut cu vederea este poate mai important decat toate cele enumerate mai sus la un loc. Este vorba despre impactul psihologic, despre care vom vorbi in continuare in acest articol.

Ne place sau nu acest lucru, dantura noastra spune foarte multe lucruri despre noi. Un zambet larg, care lasa la vedere o dantura impecabila, este adeseori o carte de vizita si contribuie la impresia pe care si-o fac oamenii despre noi atunci cand ne intalnesc pentru prima data. In situatia in care dintii nostri nu au chiar cea mai alba nuanta, sunt cariati sau, mai rau, exista chiar spatii cauzate de dinti lipsa, stima noastra de sine va scadea considerabil.

Nu vom mai dori sa zambim sau sa radem atat de mult, ne va fi jena sa ne aratam dantura si putem chiar ajunge in situatia in care sa ne izolam din punct de vedere social, pentru a nu fi nevoiti sa traim cu aceasta rusine zi de zi. In oricare dintre aceste situatii te-ai afla, solutia este reprezentata de implanturi dentare. Chiar daca nu sunt tocmai o solutie ieftina, implanturile dentare sunt absolut necesare pentru a ne recapata increderea in fortele proprii si a ne relua activitatile sociale.

Iata in continuare care sunt principalele beneficii psihologice ale implanturilor dentare:

1. Nu iti vei mai acoperi gura cand razi. Oricat ar suna de ciudat sau de pueril acest beneficiu, in urma unui tratament cu implanturi dentare vei vedea cat adevar se ascunde in spatele sau. Daca in prezent suferi de anumite probleme cu dantura, cu siguranta si tu faci acest gest in momentul in care zambesti sau razi, uneori poate chiar involuntar. Totusi, atunci cand dantura ta va fi din nou completa, vei rade mai des si mai cu pofta si vei cauta tot felul de motive sa te distrezi alaturi de cei apropiati.

2. Nu iti va mai fi teama sa iei cuvantul in public. Acesta este un dublu beneficiu, care releva doua dintre avantajele pe care ti le ofera un tratament cu implanturi dentare. In primul rand, acestea te vor ajuta sa iti reintregesti dantura, dar si sa pronunti din nou corect toate cuvintele.

3. Vei putea manca din nou tot ce vrei. De obicei, persoanele care au pierdut dinti in trecut se tem sa consume anumite alimente, in special cele dure. Totusi, gratie implanturilor dentare, te vei putea bucura din nou de toate felurile de mancare la care tanjeai inca de cand ai suferit un incident neplacut la nivelul danturii.