Care sunt beneficiile și cât costă să îți înscrii copilul la o grădiniță privată

În ultimii ani, sistemul de învățământ privat a câștigat teren în defavoarea celui de stat, mai ales în sistemul preșcolar. De aceea, numărul grădinițelor particulare a crescut considerabil: în 2018, din totalul de 255 din Capitală, 130 sunt unități private. 

Ce criterii iau în considerare părinţii?

Pentru a ști exact care sunt cerințele părinților, reprezentanții Karin’s Kids Academy au făcut un sondaj în rândul părinților pentru a afla care sunt cele mai importante criterii pe care aceștia le iau în considerare.

În primul rand, părinții pun accent pe un program educațional modern și o gamă variată de activități extrașcolare.

„Am implementat Karin’s Knowledge, un concept educațional gândit pentru dezvoltarea inteligențelor multiple. Acest concept propune o abordare extinsă a curricumului național, realizată prin modul inovativ de îmbinare a metodelor și a strategiilor didactice, dar și cu ajutorul planului educațional «înțelegerea naturii»,  explica Dan Prediger, co-fondatorul  Karin’s Kids Academy Băneasa.

Întreg demersul didactic este gândit și aplicat cu și prin elementele naturale, urmărind dezvoltarea integrată a celor 8 tipuri de inteligență (logico-matematică, lingvistică, muzicala, spațială, naturalistă, corporal-chinestezică, interpersonală și intrapersonală).

Natura joacă un rol central în planificarea și desfășurarea activităților, tocmai de aceea copiii petrec 80% din timp în pădure.

O altă componentă importantă este accesul copiilor la aer curat și natură. „Curtea grădiniței nu este un simplu loc de joacă, ci o extensie a sălilor de clasă, fiind amenajată în 15 zone experiențiale care permit educatorilor să desfășoare toate activitățile educative în curte”, adaugă Dan Prediger.

Alimentația este un pilon însemnat în dezvoltarea copiilor, de aceea, părinții își doresc alimente sănătoase și proaspete, după meniuri elaborate de medici nutriționisti. „Furnizăm copiilor o cantitate adecvată de nutrienți, în proporții corespunzătoare. Am exclus zahărul, semipreparatele și prăjelile, copiii priminând doar produse care au certificare. Perpararea și servirea mesei este aspect integrat al educației , astfel aducem aproape de copii importanța unei alimentații sănătoase prin activități de cultivare și îngrijire a legumelor și fructelor”, mai spune Prediger.

Nu în ultimul rând, părinții sunt foarte interesați și de pregătirea profesională a cadrelor didactice din grădiniță. Educatorii sunt calificați și au experiență în mai multe sisteme educaționale, iar echipa personalului didactic este completată de profesori specializați în biologie, geografie, ecologie, sport și artă teatrală”, a mai spus reprezentantul Karin’s Kids Academy care estimează venituri de 700.000 de euro în anul 2018.

Cât costă grădinițele private din București și profilul celor care își dau copii la unitățile particulare?

„La grădinițele particulare, prețurile încep undeva de la 500 de euro/lună, fără opționale, și pot ajunge până la 1900 de euro/lună. O taxă medie a grădinițelor de top din Capitală este de 1000 de euro”, mai explică Dan Prediger care adaugă faptul că părinții care își înscriu copiii la grădinițe particulare sunt cu venituri peste medie, de profesie avocați, medici, bancheri, antreprenori sau jurnaliști.

Momentan, în grădinița Karin’s sunt înscriși 70 de copii, iar pentru anul scolar 2018-2019 reprezentanții grădiniței estimează un număr de 110 de copii. Perioada de înscriere este aprilie – iulie.