Care sunt principalele tipuri de șuruburi metrice?

Șuruburile sunt folosite adesea în amenajări, construcții și proiectele de bricolaj și sunt atât de multe și de variate, încât un începător este posibil să fie copleșit de cantitatea de informații.

În majoritatea proiectelor sunt folosite șuruburi metrice, așadar, vom încerca să detaliem aceste tipuri de elemente de fixare, în așa fel încât, dacă vrei să înveți mai multe despre modul în care poți repara lucruri prin casă sau chiar construi anumite produse, să știi ce să cauți în magazinele de bricolaj.

Ce este un șurub metric? 

Șurubul metric este o tijă filetantă de formă cilindrică, realizată de regulă din oțel sau din lemn. Scopul său poate diferi în funcție de proiect:

  • Poate servi la asamblarea unor piese;
  • Poate fi utilizat în diverse mecanisme, cu rol de rotație.

Există o mulțime de tipuri de șuruburi metrice, diferențiate între ele în funcție de suprafața pe care se află filetul, de materialul din care sunt construite, de forma capătului, de rezistență sau de forma fantei.

Care sunt principalele tipuri de șuruburi metrice?

1. În funcție de materialul din care sunt construite. Poți descoperi șuruburi din metal, din lemn sau chiar din plastic. Cele mai întâlnite sunt cele din metal, fiind și cele mai rezistente. Metalul folosit pentru construcția de șuruburi este, cel mai adesea, oțelul. Un astfel de șurub este obținut prin presare la cald sau la rece și are în compoziție fie oțel-carbon, fie oțel aliat cu diverse alte metale.

2. În funcție de forma capătului. Forma capătului este destul de importantă, deoarece decide gradul de dificultate cu care șurubul este accesat. Cel mai adesea se folosesc șuruburi cu cap hexagonal, deoarece pot fi accesate cu ușurință din exterior. Mai pot fi întâlnite însă și alte tipuri de șuruburi: cele cu cap imbus, cele cu cap fluture, cele cu cap cilindric drept, cele cu cap înecat, cele fără cap, prezoanele, tija filetată etc.

3. În funcție de rezistență. Atunci când ai un proiect în care ai nevoie de șuruburi trebuie să te asiguri că acestea sunt suficient de rezistente. Există 3 categorii de produse: cele cu rezistență cea mai mică (M5 ), cele cu rezistență medie (M7) și cele cu rezistență mare (M10-M30).

4. În funcție de forma fantei. Forma fantei decide rezistența la forță de torsiune și poate stabili riscul de alunecare. În principiu, sunt folosite șuruburile cu fanta dreaptă, însă există proiecte în care cele cu cap în formă de cruce sunt foarte utilizate.

 

Având în vedere proiectul pe care trebuie să îl realizezi, poți găsi și șuruburi speciale, care au în capăt un cârlig sau un inel și sunt ideale pentru prinderea anumitor piese de mobilier, pentru prinderea leagănelor, a dulapurilor suspendate pe pereți sau a lustrelor grele.

Este extrem de important, așadar, să alegi șuruburile potrivite, în așa fel încât să te asiguri că proiectul tău este unul foarte rezistent. La fel de important, însă, este să alegi dibluri potrivite pentru fiecare șurub pe care îl folosești.