Ce este MediaWiki și care sunt avantajele acestei aplicații software

MediaWiki este o aplicație software de tip wiki, bazată pe web, folosită în toate proiectele Fundației Wikimedia, la toate wikipediile găzduite de Wikia, și la multe alte aplicații de tip wikipedia, chiar foarte mari și populare. Inițial, softul a fost dezvoltat pentru a fi folosit la enciclopedia liberă Wikipedia. Astăzi este folosit și de diverse companii pentru managementul cunoștințelor interne și ca sistem de management al conținutului. De notat că Novell îl folosește la câteva din serverele sale web cu trafic mare.

Softul MediaWiki este scris în limbajul PHP și poate fi folosit împreună cu sistemele de gestiune a bazelor de date relaționale MySQL sau PostgreSQL. Softul MediaWiki este distribuit sub licența Publică Generală GNU, în timp ce documentația este disponibilă parțial sub licența GFDL și parțial este în domeniul public, fiind software liber.

Softul a fost scris inițial pentru Wikipedia de Lee Daniel Crocker, pe baza unei interfețe de utilizator proiectată de Magnus Manske, un programator și student de la Universitatea din Köln. La început Wikipedia a folosit un mic motor wiki numit UseModWiki scris în Perl. Ulterior, Wikipedia a trecut la limbajul PHP, care oferea mai multe posibilități, primul script în acest limbaj fiind scris de Magnus Manske, tot de la Universitatea din Köln.

Crocker a rescris softul pentru MySQL, care este mai flexibil. Ulterior, Brion Vibber, coordonatorul tehnic al Wikimedia preia rolul de director de versiuni și principal programator.

După prima versiune a lui Manske, softul a fost cunoscut ca „scriptul PHP”, „faza a II-a”, „faza a III-a”, „noul cod de bază” — dar nu avea un nume al său. La anunțul Wikimedia din 20 iunie 2003, Daniel Mayer a sugerat denumirea de „MediaWiki” ca antimetabolă a lui „Wikimedia”, iar numele a început să fie folosit din august 2003. Datorită similarității cu „Wikimedia” (care ea însăși este asemănătoare cu „Wikipedia”) numele a generat numeroase confuzii. Cu toate astea, „MediaWiki” a devenit un brand, în iunie 2008 Google furnizând peste 74 de milioane de rezultate.

Logo-ul produsului a fost creat de Erik Möller pe baza unei fotografii făcute de Florence Nibart-Devouard, și a fost propus la concursul internațional pentru un nou logo inițiat de Wikipedia în vara anului 2003. Logo-ul s-a clasat pe locul al treilea, și a fost ales pentru a reprezenta MediaWiki, în timp ce logo-ul clasat pe locul al doilea a fost destinat pentru Wikimedia, iar cel clasat pe primul loc pentru Wikipedia însăși. Cele două paranteze drepte care încadrează imaginea florii soarelui simbolizează sintaxa MediaWiki pentru realizarea legăturilor spre alte pagini ale Wikipediei.

În contextul multilingvismului, în proiectele Wikimedia programatorii au acordat o atenție sporită problemelor de internaționalizare și localizare. Interfața utilizatorului a fost tradusă în peste 100 de limbi (v. și statistici cu traducerile și multilingvismul MediaWiki), și poate fi configurată în continuare de administratorii siteului (întreaga interfață este editabilă prin wiki).

Deoarece Wikipedia este unul dintre cele mai mari siteuri web din lume, asigurarea posibilității de dezvoltare a fost de asemenea o prioritate pentru programatori. În acest scop s-a folosit un sistem multistrat pentru cache și replicarea bazelor de date. O mare parte a cerințelor către MediaWiki provine de la Wikipedia și alte proiecte ale Wikimedia.

Sursa: Wikipedia.org – MediaWiki

Acest text este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice.