Ce poti pune in tavita pentru mot si cum alegi obiectele?

Motul se taie de obicei dupa ce copilul implineste 1 an si reprezinta unul dintre cele mai vechi ritualuri la romani. Aceasta traditie nici macar nu are implicatii religioase, fiind considerata doar o datina veche. La un astfel de eveniment, cele mai mari atractii sunt un set tavita pentru mot cat mai interesanta si activitatea de rupere a turtei sau teierea motului. In special, sunt foarte atractive toate obiectele pe care nasii le pun pe aceasta tavita, despre care se crede ca sunt semne care prevestesc ceva legat de viitorul copilului.

Idei de obiecte pe care sa le pui pe o tavita pentru mot

Pentru mot, nu exista o reteta standard cu obiectele care ar trebui puse pe tava si alegerea obiectelor va ramane la latitudinea parintilor, rudelor sau a nasilor. Sunt unele obiecte insa, care pot sa prevesteasca lucruri importante si nu vor lipsi de pe tava. Parintii aleg in general din lista de mai jos, toate obiectele pe care le considera importante:

 • Pieptan sau foarfeca – copilul va fi pasionat de imagine si este posibil sa i se potriveasca meseria de frizer;
 • Instrumente de scris – aptitudini bune pentru invatat si o eventuala profesie academica;
 • Orice fel de carte – cartile au tendinta de a prevesti o afinitate pentru cariera de profesor;
 • Stetoscop, seringa sau chiar termometru – se spune ca un copil care alege un astfel de obiect, poate opta pentru o cariera de medic;
 • Banii simbolizeaza succes in afaceri sau noroc in general;
 • O sticluta de parfum prevesteste predispozitia spre rafinament;
 • Bijuteriile de orice tip prevestesc noroc;
 • Ustensilele de bucatarie sunt perfecte pentru meseria de bucatar;
 • Rujul, fardurile si oglinzile sunt cele care prevestesc o inclinatie spre domeniul cosmetic;
 • Ata, acele sau centimetrul sunt cele care prevestesc un viitor croitor;
 • Uneltele de orice fel sunt cele care prevestesc o inclinatie spre mestesugarit, dar spun si ca bebelusul va fi foarte perspicace;
 • Verigheta simbolizeaza, asa cum era de asteptat, noroc in dragoste.

Cum se aleg obiectele de pe tava?

Traditia cu tavita pentru mot s-a tot schimbat in ultima vreme. La inceput, parintii puneau foarte mare accent pe valori religioase si puneau in tavite pixuri, carti, paine, icoane si alte obiecte cu legatura. In prezent insa, traditia s-a adaptat la vremurile de acum si sunt puse pe tavita doar obiecte moderne, inclusiv telefoane si tablete. De asemenea, pot fi folosite si cheile de la masina, alaturi de alte ustensile clasice.

Este foarte important ca atunci cand alegi obiectele pe care le vei pune pe tavita, sa le gasesti pe cele care au semnificatii importante pentru tine. Recomandarea este aceea de a nu pune multe obiecte pe tavita pentru ca cel mic va intampina dificultati in a alege, poate sa devina anxios si tot optimismul se va termina in momentul in care copilul nu va mai vrea sa aleaga nimic. Recomandarea in acest sens ar fi sa nu pui mai mult de 8 obiecte pe tavita.