Ce riști dacă nu plătești amenzile de circulație?

Nimeni nu își dorește să fie amendat, mai ales pentru greșeli comise la volan. Valorile sancțiunilor pot fi destul de ridicate, chiar și pentru erori mici sau comise din neatenție. Începând din anul 2018, unele amenzi pot fi achitate la jumătate în primele 15 zile lucrătoare de după acordarea lor, nu doar în primele 48 de ore, așa cum se întâmpla anterior modificării. O altă schimbare este reprezentată de imposibilitatea achitării amenzii direct la agentul constatator. Amenzile se pot plăti la Trezorerie, sediile Poștei Române, prin transfer bancar sau la sucursalele CEC Bank. În cazul în care primești o astfel de amendă, trebuie să știi că este foarte important să o achiți cât mai rapid, în așa fel încât să nu apară complicații și mai dificil de rezolvat. Care pot fi acestea? 

Neplata amenzilor – riști poprire pe cont

Foarte mulți dintre oamenii care sunt pedepsiți pentru încălcarea legilor amână sau chiar ignoră plata sancțiunilor, iar măsurile ce pot fi luate de autorități pleacă de la notificări și pot ajunge până la aplicarea de popriri pe conturile șoferilor indisciplinați. O amendă de circulație se prescrie odată cu împlinirea a cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului ce îl succedă pe cel în care s-a primit sancțiunea. Autoritățile au însă la dispoziție un instrument prin care pot decala prescripția, și anume notificările trimise amendaților. Termenul de prescripție se ajustează la data trimiterii ultimei notificări. În afară de notificări, modurile prin care se forțează plata amenzilor, fie la o valoare de 50%, fie integral, pot fi destul de dure, iar cea mai gravă consecință este reprezentată de poprirea aplicată pe conturile persoanelor vinovate. 

Ce înseamnă poprirea pe conturi și cum se aplică? 

Poprirea reprezintă colectarea forțată a sumelor datorate de către cei amendați, direct din contul acestora. Concret, direcțiile locale de taxe și impozite au acces la informațiile personale ale datornicilor, precum conturile bancare, locul de muncă și adresa personală. Autoritățile au dreptul de a aplica o poprire pe salariu de maxim 30%, iar sechestrul nu poate fi aplicat la nivelul bunurilor necesare muncii și vieții. Dacă persoana amendată nu deține un cont bancar, poprirea va fi aplicată direct la angajator. În funcție de valoarea amenzii, autoritățile pot aplica sechestre și la nivelul proprietăților neplatnicilor. În cazul în care nu ești angajat, nu deții un cont bancar și nici proprietăți, ceea ce riști este întocmirea unui dosar de insolvabilitate și supunerea la muncă în folosul comunității.

Consecințele neplății amenzilor pot fi destul de grave. Dacă te afli în imposibilitatea de a o achita în timp util, poți apela la un credit până primești salariul, iar returnarea acestuia va fi cu siguranță mai facilă decât înfruntarea consecințelor legale pentru neplata unei amenzi.