Cele mai bune preparate tradiționale din Maramureș

Experiențele culinare au capacitatea de a te pune față în față cu particularitățile zonei pe care acestea o descriu. Bucătăria din Maramureș reprezintă un melanj de preparate culinare savuroase românești, ungurești și săsești, astfel că amintesc tuturor celor care le degustă de datinile strămoșești. Gastronomia autentică se axează pe preparate specifice gospodăriei țărănești, mai ales că unul dintre ingredientele fără de care nu pot găti moroșanii este carnea de porc. De la supe și ciorbe, până la tocănițe sau găluște cu prune, nicăieri nu vei găsi o diversitate culinară atât de mare. Iată care sunt cele mai bune preparate tradiționale din zona Maramureșului:

Supă de porumb cu cașcaval

Una dintre rețetele culinare inedite din partea de nord a țării este supa de porumb cu cașcaval, care face ca orice altă mâncare preparată cu carne să devină banală. Această neașteptată combinație se bazează pe porumb, cartofi și cașcaval, toate transformate într-o supă cremă specifică zonei Maramureșului.

Gomboți

Găluștele cu prune, cunoscute printre moroșani și sub numele de gomboți, reprezintă un desert tradițional preparat din cartofi, ouă, făină, pesmet, scorțișoară și prune. Cu toate că nu este vorba decât despre un preparat realizat sub forma unor bile din aluat, umplute cu prune, fierte în apă și tăvălite printr-un amestec de pesmet și zahăr caramelizat, găluștele sunt absolut delicioase. De exemplu, Baia Mare este locul în care poți să comanzi un astfel de desert dacă vrei să te bucuri de dulciurile specifice ale maramureșenilor.

Gulaș la ceaun

O tocană preparată de regulă din carne de vită, dar care poate fi înlocuită și cu porc, miel sau oaie, gulașul este un preparat maghiar, păstrat în zona Maramureșului. Pe lângă carne mai sunt utilizate și ingrediente precum cartofi, varză ori ciuperci, la final fiind obținută o supă care se îngroașă cu multă boia de ardei.

Colțunași cu legume

Când vine vorba de gustări, maramureșenii sunt bine cunoscuți pentru inventivitatea lor. Colțunașii cu legume, care se prezintă ca niște mini plăcinte cu brânză sau un desert gustos, pot fi serviți între felurile principale ori la o cină ușoară. Se prepară dintr-un aluat compus din făină, oțet și unt, cu umplutură de morcov, țelină și cartofi.

Clătite cu urdă și verdeață

În Maramureș, urda este ridicată la rang de cinste și nu lipsește aproape niciodată de pe mesele localnicilor. O gustare rapidă ce se pregătește în zonă include clătitele cu urdă și verdeață, respectiv ceapă verde, leurdă și mărar. Acestea se fac în special primăvara, când aroma ierburilor proaspete face orice preparat mai îmbietor.

În partea de nord a țării, oamenii sunt primitori, casele sunt frumoase, iar mâncarea foarte multă și delicioasă. Maramureșului i s-a dus faima peste tot în lume datorită bucatelor deosebite, așa că dacă vizitezi această zonă pregătește-te să te bucuri de unele dintre cele mai bune mâncăruri românești.