Ce obiective poți vizita în Craiova?

Craiova este considerată capitala Olteniei, fiind centrul cultural și financiar al întregii zone. Pe lângă asta, Craiova este și unul dintre cele mai frumoase orașe din această regiune, găzduind o mulțime de obiective turistice, dar și activități interesante. Așa că dacă simți că ai nevoie de un city-break, poți vizita într-un weekend orașul Craiova, pentru că vei avea o mulțime de lucruri frumoase de văzut.

Muzeul de artă din Craiova

Muzeul de Artă din Craiova și-a deschis porțile pentru public în 1854, iar astăzi găzduiește peste 1200 de piese de artă românească și străină, inclusiv lucrări semnate de marele sculptor Constantin Brâncuși. Muzeul se află în incinta palatului Jean Mihail, a căruit contrucție a durat 7 ani, fiind finalizată în anul 1907. Clădirea care găzduiește muzeul a fost construită din materiale sofisticate, cum ar fi marmură de Carrara, iar finanțarea proiectului a fost făcută de Constantin Mihail – unul dintre cei mai bogați români ai acelor vremuri. Pentru construirea palatului s-au folosit structuri aurite, oglinzi venețiene, candelabre cu ornamente de cristale, dar și tapiserii cu mătase de Lyon. 

Parcul Romanescu

Parcul Romanescu este unul dintre cele mai frumoase locuri din țară, așa că merită să îl vizitezi dacă ajungi în Craiova. Inaugurat în 1903, parcul se întinde pe o suprafață de 96 de hectare, fiind considerat a fi cel mai mare parc natural din estul Europei. Parcul Romanescu găzduiește o mulțime de plantații ornamentale, o grădina zoologică, un hipodrom, un amfiteatru pentru spectacole, dar și un lac pe malul căruia te poți relaxa în zilele de vară. 

Grădina Botanică Alexandru Buia

Grădina Botanică din Craiova este o adevărată oază de verdeață și culoare, așa că este locul perfect în care te poți relaxa în zilele călduroase de primăvară. Grădina a fost deschisă în 1952, iar astăzi, ea găzduiește peste 3000 de exemplare de foioase, dar și peste 900 de specii exotice, în serele special construite. Totuși, vedeta grădinii este Rosariul, o grădină imensă cu trandafiri, care se întinde pe o suprafață de 200 de metri pătrați.

Muzeul de artă populară – Casa Baniei

Casa Băniei este cea mai veche construcție civilă din Craiova, fiind atribuită boierilor Craiovești,  care au trăit în perioada anilor 1400. Casa a fost reconstruită la finalul anilor 1600 de Constantin Brâncoveanu, iar de-a lungul timpului ea a fost folosită ca sediu al Administrației Austriece, sediu al Episcopiei Râmnicului, tribunal, liceu și sediu al arhivelor naționale. Însă în anii ‘60, Casa Băniei a fost transformată în actualul Muzeu de Artă Populară, unde poți admira colecții permanente și temporare de artă tradițională.

Așadar, dacă ajungi prin Craiova, cu siguranță nu vei avea timp să te plictisești, deoarece orașul găzduiește mai multe muzee de artă, câteva parcuri, teatre, dar și catedrale, care merită vizitate. Iar dacă ți se face foame, ține minte că restaurantul Manay are cea mai bună mâncare din Craiova, așa că te poți opri pentru a servi o friptură de rață, o supă fierbinte sau o porție de orez cu legume.