Centrala termică pe gaz – cea mai bună metodă de încălzire a casei

Centrala termică pe gaz este, la momentul actual, o metodă de încălzire foarte eficientă, preferată atât de proprietarii caselor sau apartamentelor, care sunt racordaţi la reţeaua de gaze naturale. Sistemul de încălzire este una din cele mai importante facilităţi ale unei case, iar cheltuielile pe căldura nu trebuie să fie exagerate. În ultimul timp, din ce în ce mai mulţi oameni iau decizia de a-şi schimba actualul mod de încălzire, de a trece de la soba pe lemne sau de la racrdarea le reţeaua centralizată, la încălzirea pe bază de gaze naturale. 

Centrala termică în condensare este cea mai bună metodă de încălzire a unei case pentru că nu presupune costuri foarte mari, este eficientă şi are un principiu de funcţionare simplu ce nu implică efort din partea utilizatorilor.

Principiul de funcţionare al unei centrale termice pe gaz 

Înainte de a achiziţiona o astfel de centrală termică pe gaz, este bine că potenţialii utilizatori să îi cunoască principiul de funcţionare, pentru că acest principiu inovator este principalul motiv al preţului ridicat. Concret, o centrală termică în condensare este mai scumpă decât una convenţională, iar costurile viitoare sunt mai mici, astfel încât să se poată economisi energie din plin.

O centrală termică normală are un singur proces de funcţionare, de ardere a combustibilului sau de transformare a gazului în energie termică. Avantajul centralei termice în condensare este faptul că foloseşte energia provocată prin ardere, o acumulează şi o foloseşte pentru a asigura un randament mărit, recuperând căldură prin condens.

Beneficiile aduse de o centrală termică în condensare

Fiindcă nu mulţi utilizatori îi cunosc principiul de funcţionare şi avantajele, este important ca aceştia să se informeze mai bine înainte de a investi. Cel mai important avantaj este randamentul foarte mare şi speranţa de funcţionare a mare, iar designul modern şi aspectuos şi caracteristicile prietenoase cu mediul înconjurător, argumente foarte puternice ce recomanda o astfel de centrală termică.

Randamentul unei centrale termice pe gaz reprezintă un indice foarte relevant pentru nivelul de energie consumat. Analizele comparative făcute de experţi scot în evidenţă faptul că o centrală termică convenţională asigura o eficienţă termică de până la 84%, în timp ce o centrală termică în condensare are o eficienţă de până la 100%. De asemenea, eficiența termică nu echivalează cu randamentul, dar este important de ştiut că o centrală termică va consuma mai puţină energie decât căldură pe care o produce.

Criterii importante de luat în calcul înainte de a alege o metodă de încălzire

Înainte de a investi într-un sistem de încălzire, este important ca proprietarii, în primul rând să izolez pereţii casei sau apartamentului şi să ia în calcul următoarele aspecte importante:

  • resursele naturale disponibile în zonă geografică în care locuiesc;
  • suprafaţa casei;
  • bugetul pe care îl au disponibil;
  • cheltuielile lunare după montarea aparaturii;
  • costurile investiţiei în centrală şi mentenanţă.