Coniac vs. vinars: diferențe și asemănări

Dintre numeroasele băuturi disponibile pe piață, coniacul se află în topul preferințelor pentru cei cu gusturi pretențioase. Această băutură franceză este expresia excelenței în materie de băuturi distilate, așa cum vinurile de Bordeaux reprezintă un etalon al băuturilor obținute prin fermentare. În România se produce o băutură asemănătoare coniacului, numită vinars. Bogăția solului și clima blândă din regiunile noastre viticole permite obținerea unor recolte de struguri de înaltă calitate, care se transformă apoi în vinuri bune, grație priceperii și cunoștințelor vinicultorilor. Vinarsul se produce din vin, la fel ca si coniacul. Există însă și alte asemănări? Dar diferențe? Răspundem la aceste întrebări în rândurile care urmează. 

Asemanari dintre coniac si vinars

Se folosește același produs pentru distilare

În multe magazine se găsesc Coniac, Vinars & Brandy în sticluțe miniatură asemănătoare, deseori pe același raft. Acest lucru se datorează asemănărilor dintre aceste 3 băuturi. Una dintre asemănări este legată de produsul folosit pentru distilare, mai exact vinul. Chiar dacă brandy-ul se poate face și din alte băuturi de fructe, de obicei se utilizează vinul. 

Metodele de producție sunt aceleași

Atât vinarsul cât și coniacul se produc prin distilarea vinului în alambicuri speciale, scopul fiind obținerea unei băuturi cu tărie de 38-50%. În acest scop se folosesc vinuri albe tinere, fără defecte de miros sau gust.

Gustul este puternic

Deși gustul fiecărui coniac sau vinars este specific brandului, există asemănări între cele două băuturi. Gustul ambelor este puternic, aromele bogate combinându-se armonios cu alcoolul. 

Diferențe între coniac și vinars

Coniacul se fabrică doar în Franța

Denumirea de Coniac provine chiar de la regiunea în care se produce băutura. Chiar dacă tindem să numim coniac orice băutură obținută din vin prin dublă distilare, coniacul este un produs cu apelare controlată, asemenea șampaniei. La producția sa se folosec produse resurse și unelte locale, care își pun amprenta asupra produsului final.

Vinarsul este o băutură românească

Așa cum coniacul se distinge datorită elementului local, și ansamblul de elemente care influențează producția vinarsului din România fac din această băutură una cu specific național. La o degustare prin comparație poți sesiza că aromele și notele de gust ale vinarsului sunt diferite de cele ale coniacului.

Coniacul se face doar din struguri locali

Pentru distilarea coniacului se folosesc doar vinuri obținute din soiurile Folle Blanche, Ugni Blanc și Colombard, care se cultivă în regiunea omonimă. În schimb, vinarsul de obține din cupaje de vin românesc din regiunile viticole Vrancea și Jidvei. Și tipul de butoaie în care se învechește distilatul influențează produsul final, pentru că, asemenea strugurilor, și lemnul din fiecare zonă geografică este diferit.

Coniacul și vinarsul au multe în comun din punct de vedere al procesului de fabricație și depozitare. Există însă câteva diferențe care scot în evidență faptul că fiecare este un produs distinct.