Consiliul General al Municipiului Bucuresti aprobă marți, 27 august, construirea unui incinerator de deșeuri foarte poluant sub denumirea mascată de instalație de valorificare energetică a deșeurilor

Se pregătește luarea unei decizii extrem de controversate cu implicații negative în protecția mediului. Mâine, 27 august, în ședința Consiliului General al Primăriei Capitalei Gabriela Firea vrea să aprobe construirea unei instalații de mare capacitate pentru valorificarea prin aprobarea Master Planului pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti. Vorbim mai exact de construirea unui incinerator pentru deșeuri.

Această decizie a fost pregătită încă de la finalul anului trecut. În decembrie 2018, ONG-ul Global Alliance for Incineration Alternatives a dat un comunicat în care atrăgea atenția acestui fapt. Vă redăm mai jos acest comunicat, publicat pe 12 decembrie 2018 de către Agerpres.

Instalaţiile de valorificare energetică, pe ordinea de zi a PMB. Soluţia – un dezastru pentru mediu şi pentru sănătatea cetăţenilor

Gabriela Firea, Primarul Municipiului Bucureşti, intenţionează să dea undă verde zilele acestea în Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti construirii unei instalaţii de mare capacitate pentru valorificarea energetică a deşeurilor municipale, prin aprobarea Master Planului pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti.

Global Alliance for Incineration Alternatives, alături de Energy Justice România, dezaprobă soluţia agreată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru managementul deşeurilor în regiunea Bucureşti – Ilfov şi solicită consilierilor PMB să respingă propunerea.

Instalaţia de valorificare energetică ar urma să fie finanţată cu circa 180 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi fonduri publice locale.

În România, instituţia europeană de consultanţă JASPERS reprezintă principalul promotor al valorificării energetice şi al incinerării deşeurilor, la nivelul guvernului şi al autorităţilor publice locale. Aceasta se întâmplă contrar recomandărilor Comisiei Europene de a nu investi în instalaţii de valorificare energetică, ci în soluţiile aflate pe treptele superioare ale piramidei deşeurilor, precum prevenire, sortare, colectare separată la sursă şi reciclare.

Prin incinerarea deşeurilor, fie ea şi cu recuperare de energie în instalaţii aşa-zis moderne, Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov vor pune în pericol sănătatea cetăţenilor , vor polua iremediabil mediul înconjurător şi vor îngreuna tranziţia României spre o economie circulară. Toate aceste ameninţări se vor traduce în costuri, fie că vorbim despre tratarea cetăţenilor bolnavi, despre reducerea poluării aerului sau despre slujbele pierdute în sectorul economiei circulare.

Considerăm oportună renunţarea la planul de a construi instalaţii de valorificare energetică în Municipiul Bucureşti şi jud. Ilfov. Solicităm autorităţilor din Municipiul Bucureşti să revizuiască soluţiile propuse, iar consilierilor din Consiliul General Bucureşti să respingă propunerea.

Avem speranţa că judeţul Ilfov, capitala şi România nu vor prelua de la vecini modele depăşite, ineficiente şi extrem de costisitoare, ci că se vor alinia la trendul european actual de stoparea treptată a industriei incineratoare de deşeuri. Trebuie să învăţăm din experienţa unor ţări precum Danemarca sau Olanda, care nu îşi pot atinge ţintele de reciclare şi importă deşeuri din alte ţări, din cauza procentului ridicat de incinerare şi valorificare energetică.

Mai multe informații găsiți pe gazetadestiri.ro