Cum alegi boxele auto potrivite pentru mașina ta?

Boxele bune pentru mașini pot oferi muzicii un sunet real. Desigur, există multe modele pe piață, așa că uneori este dificil să decizi pe care să le alegi. Cu toate acestea, dacă vei cunoaște cei mai importanți parametri pentru boxe auto, le vei putea cumpăra pe cele potrivite.

Boxe auto – dimensiuni și material

Înainte de a cumpăra, analizează cu atenție dimensiunile acestora. Poți chiar să le demontezi complet pe cele vechi(dacă aveai montate în mașină), pentru a identifica dimensiunile și pentru a vedea cum sunt aranjate și conectate. Datorită acestui fapt, vei putea determina ce boxe auto se vor potrivi în cazul tău.

Materialul folosit afectează foarte mult calitatea sunetului și durabilitatea produsului. Cele mai frecvent utilizate materiale și caracteristicile acestora sunt prezentate mai jos.

  • Cauciuc – prezintă o rezistență ridicată și o bună calitate a sunetului.
  • Spuma – are o rezistență mai mică decât cauciucul.
  • Polipropilenă amestecată cu materiale sintetice – caracterizată prin rezistență foarte mare și bas excelent.
  • Ceramică și metal – acestea se caracterizează printr-o durabilitate mare.

Puterea boxelor auto

Acest parametru determină câtă putere – măsurată în wați (W) – poate suporta boxa. Dacă ai un sistem de putere redusă, difuzoarele nu vor trebui să se ocupe de livrarea de energie mare. Pe de altă parte, un sistem cu amplificatoare externe puternice va necesita boxe auto a căror putere este apropiată de puterea de ieșire a amplificatoarelor. Este o regulă bună ca puterea difuzoarelor auto să fie de 1,5 ori mai mare decât cea a amplificatorului.

Sensibilitatea boxelor pentru mașină

Sensibilitatea determină cât de mult sunet emite un difuzor auto de la puterea care i se aplică. Dacă ai un sistem stereo pentru mașină de mică putere (15 W RMS per canal sau mai puțin) – care este preinstalat în majoritatea mașinilor -, difuzoarele cu sensibilitate ridicată (peste 90 dB) vor fi o alegere excelentă. Cu toate acestea, dacă ai un sistem de putere mare (16 W RMS per canal sau mai mult), ia în considerare difuzoarele cu sensibilitate mai mică. Alimentate corespunzător, acestea vor oferi o calitate excelentă a sunetului.

Amplificator – necesar pentru buna funcționare a sistemului audio

Deși amplificatorul auto în sine nu generează sunet, este necesar pentru buna funcționare a difuzoarelor. Le permite să funcționeze în condiții mai stabile, ceea ce poate îmbunătăți calitatea sunetului generat chiar de difuzoarele montate din fabrică. Cele mai populare modele sunt echipate cu 2 sau 4 canale, deși există și cele cu până la 8.