Cum alegi corect echipamentele de grădinărit

Îngrijirea unei grădini poate fi un hobby, o pasiune sau o necesitate. Uneori pentru a beneficia de rezultate bune este important să alegi cu atenţie echipamentele.

În rândurile următoare ne vom opri puțin atenția asupra uneltelor de prelucrare a solului: motosapă şi motocultor. Vom vedea care este diferenţa între cele două şi cum trebuie selectate corect.

Care este diferența dintre o motosapă şi un motocultor?

Mulţi amatori se referă eronat la motosapa şi motocultor. Prima este o unealtă destinată mărunţirii pământului şi de ara pământul moale. Este unealtă potrivită pentru îngrijirea grădinilor mici, pentru realizarea lucrărilor în sere şi solarii.

Motocultorul este un instrument complex, principala sarcina a acestuia este de formare a canalelor în care sunt introduse materialele săditoare. Motocultorul vine de multe ori cu accesorii speciale, deci aria de aplicabilitate este lărgită. Poate fi utilizat pentru mărunţirea bolovanilor, pentru îndepărtarea resturilor vegetale, pentru transportarea remorcii sau pentru îndepărtarea zăpezii. Practic, motocultorul este un instrument versatil cu numeroase funcţii.

Cum alegi corect motocultorul şi motosapa

Dacă vorbim de alegeri corecte, clar trebuie să luăm în calcul suprafața exploatată, bugetul şi scopul.

Motosapa este o unealtă cu dimensiuni reduse şi este recomandată pentru întreţinerea grădinilor de mici dimensiuni de până la 1500 metri pătrați. Este eficientă în cazul solurilor nisipoase, moi, argiloase şi lutoase. Reprezintă cea mai versatila opţiune pentru cei ce doresc să exploateze ieftin o suprafaţă mică de teren. Dacă vorbim de tipul de alimentare, avem motosapa electrică, ce poate fi utilizată pe suprafeţe reduse şi motosape alimentate cu carburant, benzina sau motorină. Eficiența este dată de puterea motorului. Este lesne de înțeles, că un motor mai mare furnizează mai multă putere şi are randament mai ridicat. Alte aspecte ce trebuie analizate sunt cele țin de dimensiune, formă și preț.

Motocultorul este un echipament multifuncțional, cu putere mare ce realizează cu succes funcția de formare a canalelor pentru seminţe. Totuși cu accesoriile potrivite s-a dovedit a fi util pentru transportarea uneltelor de grădinărit, pentru recoltarea cartofilor, degajarea solului de resturi vegetale, curăţarea suprafeţelor, dar şi îndepărtarea zăpezii. Este un dispozitiv complex ce necesită atenție maximă de manipulare. Ca şi în cazul motosapei selectarea modelului potrivit trebuie realizată în funcție de particularităţile suprafeței.