Cum alegi zona pentru o casă de vacanță?

Ce poate fi mai liniștitor decât să știi că ai propria ta oază de liniște? O casă de vacanță poate reprezenta fix acest element care să-ți aducă pacea în perioadele mai stresante ale vieții tale. Foarte importante sunt modul în care alegi s-o construiești și, mai ales, zona în care se va afla refugiul tău. Fiecare detaliu contează, de la structură, dimensiuni, mobilierul utilizat, izolarea fonica, termică, instalația de încălzire și răcire, utilitățile, dar mai ales locul în care alegi să construiești sau achiziționezi casa de vacanță. Cum știi că zona pe care ai ales-o este cea bună? 

Armonie cu spațiul

Dacă alegi să apelezi la o casă de vacanță pentru a te rupe din cotidian și pentru a te relaxa, foarte util este să stabilești inițial ce anume te face să te simți liniștit. Îți place aerul montan, răcoros și atât de sănătos pentru trup și minte? Atunci trebuie să te îndrepți către munte. Preferi valurile și briza mării? Nimic mai simplu. În orice caz, trebuie să ții cont de faptul că și casa ta de vacanță va trebui să țină cont de specificul zonei în care o vei ridica sau achiziționa. Asta nu presupune să te supui unor modele arhitecturale specifice sau să nu ieși în vreun fel din tipare din punct de vedere estetic, ci mai degrabă să fii conștient de eforturile și costurile presupuse de zona pe care o alegi pentru a-ți construi sau achiziționa o casă de vacanță. Dacă optezi pentru o casă în zona montană, trebuie să știi că pe timp de iarnă va trebui să investești în încălzirea imobilului. Iarna la munte poate să fie destul de aspră, astfel că există șansa de a trebui să îți asumi costuri mai mari dacă vrei să îți petreci sărbătorile acolo. Pe de altă parte, pe timpul verii, refugiul tău îți va oferi răcoare și liniște fără a fi necesar să apelezi la aerul condiționat. 

O casă de vacanță la mare te va supune unor cheltuieli semnificative și iarna, dar și vara, însă aceasta are avantajul de a fi aproape de o sursă importantă de distracție și răcorire în timpul sezonului estival: marea. 

Alternative pentru zonele clasice

O casă de vacanță nu trebuie neapărat cumpărată sau construită în destinații de vacanță. Terenul poate fi destul de scump, iar eforturile implicate chiar epuizante, în cazul unei case la mare sau munte. Tocmai de aceea, zonele alternative pot reprezenta o opțiune de luat în calcul. Dacă îți place marea, dar nu îți poți permite o casă în zona stațiunilor, ai putea opta pentru una în Ovidiu sau într-o altă localitate apropiată de litoral. Zona deluroasă a României are particularitatea de a fi foarte frumoasă și răcoroasă. Poți alege o casă acolo, dacă muntele presupune costuri exagerate. Găsești case de vânzare în Hunedoara, de pildă, la prețuri foarte bune. 

Așadar, pentru a alege zona potrivită casei de vacanță la care visezi, trebuie să te orientezi către costurile implicate, dar și către specificul zonei respective.