Cum îți amenajezi baia cu bani puțini

Proiectul de amenajare sau redecorare a băii nu trebuie să reprezinte o gaură în bugetul familiei. Cu achiziţii inteligente şi un pic de grijă la montarea accesoriilor, vei putea avea locul tău de confort şi relaxare la un cost pe care ţi-l permiţi. Iată câteva idei pentru amenajarea băilor mici, care te vor ajuta să obţii un spaţiu curat, luminos şi funcţional cu o investiţie minimă.

Păstrează şi recondiţionează

Dacă te afli într-un proces de renovare, nu renunţa din start la toate accesoriile din baie. Cea mai bună opţiune pentru a economisi bani este să recondiţionezi obiectele pe care le ai deja. Este valabil atât pentru sanitare, cât şi pentru mobilier. De cele mai multe ori, obiectele vechi sunt de o calitate net superioară celor produse recent. O curăţare temeinică şi, eventual, un nu strat protector aplicat le oferă strălucirea de odinioară.

Înlocuieşte eficient

Atunci când chiar trebuie să înlocuieşti anumite obiecte, tratează-le pe fiecare în parte. Spre exemplu, dacă aspectul mobilierului de baie este degradat în partea din față, însă, partea din spate este în stare bună, încearcă să schimbi doar fronturile. Vei avea, astfel, aparent, dulapuri noi, însă, doar tu vei şti că, de fapt, ai înlocuit doar uşile sau părţile laterale. Este valabil şi pentru obiectele sanitare de calitate, care se montează din componente ce pot fi înlocuite. Pentru o baterie care curge poate nu vei fi nevoit să înlocuieşti tot sistemul, ci, doar, partea deteriorată.

Materiale similare, mai puţin costisitoare

Dacă nu îţi permiţi un blat din lemn natural tratat sau unul din marmură, însă, îţi doreşti acest aspect pentru baia ta, alege alternativ. Produsele laminate sunt la fel de rezistente şi au o estetică deosebită, în timp ce obiectele din cuarț pot rivaliza cu piatra naturală autentică. În ceea ce priveşte pardoseala sau pereţii, plăcile ceramice pot imita aspectul travertinului sau al marmurei.

Cât mai mult DIY

Când vine vorba despre amenajarea unei băi, o mare parte din buget este rezervată manoperei specialiştilor. Încearcă să reduci intervenţia acestora doar pentru lucrările cu adevărat esenţiale, ce ţin de siguranţa şi trăinicia lucrării. Dacă nu eşti specialist în instalaţii electrice sau sanitare, nu-ţi asuma aceste capitole. Însă, nimic nu te împiedică să înveţi să aplici plăcile de gresie sau faianţă, să montezi mobilierul sau să vopseşti pereţii. Trăim într-o epocă în care magazinele de profil sunt pline de produse gata de aplicat, iar mediul online îţi oferă tutoriale video pas cu pas, chiar şi pentru cei mai neîndemânatici începători. În plus, când finalizezi o lucrare care poartă amprenta propriei munci, nu ai doar satisfacţia economiei făcute, ci şi o senzaţie de împlinire personală.

Alege variante simple

În locul unei cabine de duş, mai costisitoare la achiziţie şi cu un preţ superior de manoperă pentru montaj, poţi alege o variantă mai simplă. Dacă iei în calcul amplasarea scurgerii încă din fază de proiect şi o montezi direct în pardoseală, mai ai nevoie doar de bateria de alimentare cu apă instalată în zid şi un perete de sticlă pentru delimitarea spaţiului de spălat. Ca design, poţi alege un model diferit de dale pentru pardoseala din jurul scurgerii şi pentru pereţii noului tău duş.

Transformarea băii într-un spaţiu relaxant şi util nu trebuie să te coste o avere. Un minim de muncă de documentare te poate ajuta să nu cazi în capcana costurilor inutile de achiziţie a materialelor sau pentru manoperă. Cu cât contribui mai mult, cu atât economiseşti bani din bugetul alocat. Baftă!