Cum poți face contabilitate acasă

În vremea pandemiei, dar nu numai, poți încerca să faci contabilitate de acasă. Indiferent dacă acesta este jobul tău de bază sau dacă deții o afacere și vrei să preiei și această activitate, există câteva lucruri pe care trebuie pentru a putea face contabilitate de acasă. 

De ce ai nevoie pentru a ține evidența contabilă a firmei?

În primul rând, pentru a lucra de acasă ai nevoie de accesorii indispensabile pentru birou. Asigură-te că ai la îndemână un capsator, un perforator, tăvițe pentru documente, dosare și bibliorafturi. Nu uita nici de instrumentele de scris și nici de consumabilele pentru imprimantă, așa cum sunt tonerele de cerneală sau topurile de hârtie. Pe toate acestea le poți comanda de la o papetărie online. Adaugă în coșul de cumpărături și un calculator electronic. 

Pe lângă accesoriile care să îți permită desfășurarea activității în condiții optime, vei mai avea nevoie și de:

Documente contabile justificative 

Înregistrările contabile se fac pe baza unui document contabil justificativ. Iîn această categorie intră chitanțele, bonurile fiscale, notele de intrare recepție, bonurile de consum, dispoziții de încasare sau de plată. De aceea, pentru a face contabilitate de acasă ai nevoie de documente contabile justificative arhivate în ordine cronologică. 

O monografie contabilă 

O monografie contabilă îți va fi de mare ajutor, mai ales dacă ești începător în domeniul contabilității. Poți apela la o monografie contabilă în format tipărit sau digitală. În cadrul acestora vei regăsi corespondența conturilor, precum și exemple care arată modul în care se pot înregistra diverse documente contabile justificative. 

O aplicație de contabilitate 

Există o mulțime de aplicații de contabilitate menite să îți optimizeze munca depusă. Ba chiar mai mult decât atât, multe dintre acestea pot fi folosite gratuit și sunt actualizate permanent. Chiar dacă nu ești familiarizat cu un astfel de soft, poți exersa până ce vei învăța să-l folosești. 

Ce aptitudini trebuie să aibă un bun contabil 

În vreme de criză, suntem nevoiți să găsim cele mai bune metode pentru a reechilibra bugetul familiei. Dacă iei în calcul reconversia profesională și îți dorești să devii contabil, trebuie să știi că acest job implică deținerea unor aptitudini. Astfel, un bun contabil trebuie să fie atent la detalii, organizat, meticulos și să știe să gestioneze situațiile de criză. De asemenea, este nevoie să fii mereu la curent cu modificările legislative și trebuie să știi să comunici, pe înțelesul clienților, diversele proceduri contabile. Flexibilitatea și creativitatea sunt alte două calități care te-ar putea ajuta în această meserie. 

Poți face contabilitate de acasă chiar dacă ești la început de drum. Ai nevoie de câteva accesorii de bază, de materiale care să te ghideze în această profesie și de o serie de calități și aptitudini.