Cum poți să dai un ”boost” de viteza laptopului tău mai vechi

Nu, nu este vorba de administrarea dozei booster de vaccin vechiului tău tovarăș de muncă și de joacă, așa cum poate te-ai gândit mai ales în această perioadă marcată de pandemie, ci de punerea în practică a unor direcții simple de acțiune care, împreună, îi pot reda laptopului sau computerului tău o bună parte din viteza de reacție anterioară, de la momentul la care l-ai achiziționat. 

Desigur, deoarece aplicațiile web și tehnologiile de creare a acestora evoluează în ritm progresiv, nu vei putea atinge performanța unui sistem de calcul de ultimă oră cu aceste metode pe care le vei afla în continuarea articolului dar, cel puțin, îți vei putea folosi laptopul vechi în bune condiții încă o perioadă de timp până la achiziția unui alt echipament ceva mai avansat. 

Iată ce trebuie să faci pentru a da un impuls de viteză de reacție sistemului tău de calcul

 

  • Curăță în mod regulat hard-disk-ul  

 

O bună practică, care ar trebui să-ți intre cât mai curând în obiceiul de exploatare al computerului sau laptopului tău, este curățarea partiției principale – adică acea porțiune din hard-disk sau SSD unde este instalat sistemul de operare. În această zonă,  prin utilizare repetată, de-a lungul timpului, se pot acumula fișiere, bucăți de cod, registri, etc. care pot îngreuna considerabil rularea la parametrii normali a sistemului de operare, mai ales dacă este vorba despre binecunoscutul Windows.

Ceea ce poți face este să apelezi la opțiunea oferită chiar de Windows, și anume ”Disk cleanup” care te va ajuta să scapi în cel mai simplu mod de aceste fișiere inutile. 

 

  • Folosește programe antivirus și antimalware

 

Un laptop care abia deschide o fereastră de browser sau are dificultăți în a deschide o aplicație sau un program se poate confrunta cu viruși sau programe de tip malware. Aceste programe informatice dăunătoare pot fi ”culese” pe sistemul tău de calcul prin navigarea pe internet sau downloadarea de aplicații sau fișiere din surse care nu prezintă siguranță. 

O soluție în acest caz este apelarea la programe antivirus și antimalware și setarea unor intervale regulate în care să efectuezi o scanare completă. De cele mai multe ori, odată eliminați virușii și celelalte tipuri de malware detectate, computerul își va reveni în mod vizibil. 

 

  • Upgrade de memorie RAM 

 

Dacă ai un laptop care permite adăugarea de componente suplimentare, primul pas pentru îmbunătățirea considerabilă a vitezei de reacție a acestuia este un upgrade de memorie RAM. Dublarea cantității de RAM oferă o operare mai fluentă și o viteză net superioară mai ales la deschiderea aplicațiilor și programelor des utilizate. Chiar și jocurile pot beneficia de o cantitate superioară de memorie. 

Dacă totuși ești la limita maximă de memorie sau dacă modelul tău de laptop nu permite upgrade-uri, ai putea lua în considerare achiziția unui laptop la mâna a doua, de exemplu un laptop i5 second hand, care oferă un bun raport între prețul de achiziție și performanță și care poate fi un sprijin deloc neglijabil pentru activitatea ta.  

Iată deci câteva moduri de acțiune pe care le poți adopta pentru a prelungi durata de folosire a unui laptop sau computer ceva mai vechi până la momentul la care vei considera că este nevoie de un alt sistem de calcul. 

Sursa foto: Pixabay.com