Cum recunoști un vin de calitate? 6 criterii

Vinul este o băutură nobilă, care se asociază cu preparate gustoase. Originea vinului se pierde în timp, dar, de-a lungul timpului, a rămas un produs de bază, care a influențat masiv obiceiurile noastre de viață, cultura și economia lumii. În Antichitate, vinul era unul dintre bunurile care aduceau prosperitate Imperiului Roman, iar în Evul Mediu transforma localități în centre financiare importante. Vinul rămâne în continuare un produs care generează sume colosale, dar piața este foarte competitivă. Din păcate, există și numeroase vinuri de slabă calitate, care afectează gustul consumatorilor și, implicit, producătorii de băuturi de calitate. Pentru a alege un vin bun, trebuie să știi cum să-l recunoști.

1. Culoarea

Poți alege un vina alb pentru ocazii speciale sau unul roșu, dar trebuie să știi că și culoarea arată calitatea. Culoarea depinde de soiul strugurelui, de durata macerării și de modul de producție. Însă un vin roșu trebuie să nu aibă nuanțe violet, pentru că doar vinurile nematurate corespunzător arată astfel. Vinurile albe tinere trebuie să fie galben pai. Dacă galbenul este foarte intens, este posibil ca vinul să fie degradat. De asemenea, vinul nu trebuie să fie tulbure, oricât ar fi de corpolent. 

2. Mirosul

Dacă ai posibilitatea de a mirosi vinul înainte de a-l cumpăra, fă-o. Vinurile bune miros a flori, fructe, alimente, în timp ce vinurile proaste miros a oțet sau au un miros înțepător. Aromele trebuie să fie plăcute și să ne rămână în memorie.

3. Gustul

Gustul și mirosul trebuie să formeze un întreg. Un vin bun are un conținut echilibrat de tanini și note de gust subtile. O băutură de calitate slabă are gust acru, fad sau lemnos. Gustul de lemn indică o aerare insuficientă a vinului. Vinul bun nu este astringent, chiar dacă este acid. Senzația lăsată pe limbă trebuie să fie moale, nu aspră.

4. Persistența

Un vin bun are un post-gust plăcut, care persistă. Un vin de calitate slabă nu influențează prea mult papilele gustative sau lasă un gust neplăcut. Se consideră că gustul vinului ar trebui să persiste în gură cel puțin 10 secunde. 

5. Premiile și distincțiile

Premiile și distincțiile obținute la competiții și expoziții de vinuri sunt un indicator de încredere al calității. Specialiștii nu premiază decât vinuri de excepție, care impresionează în toate privințele. Un vin premiat este, fără îndoială, unul pe care merită să dai banii. 

6. Regiunea de proveniență

Unele zone geografice sunt mai potrivite pentru cultivarea anumitor soiuri decât altele. Astfel, există regiuni care dau vinuri de excepție, ca Bordeaux sau Toscana, în străinătate, sau Dealul Mare și sudul Moldovei, la noi în țară. Un vin din aceste regiuni are șanse mai mari să ajungă la un nivel ridicat de calitate.

Alegerea unui vin de calitate nu este dificilă, dacă ții cont de cele 6 criterii de mai sus.

CategoriiFără categorie